Jirka Kořínek |

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE: 1. HFK OLOMOUC

V úvodním utkání nového ročníku divize „E“ přivítá vsetínský celek na stadionu v Tyršově ulici mužstvo s bohatou fotbalovou tradici, kterým je 1. HFK Olomouc.

Prakticky generálkou na mistrovské boje bylo utkání předkola MOL Cupu, kdy tým 1. HFK zajížděl do nedalekého Kostelce na Hané, nováčka divize „E“. V tomto střetnutí však naprosto selhal, a po nepřesvědčivém výkonu podlehl Kosteleckým překvapivě vysoko 1:4.

Vsetínští hráči se s týmem z Olomouce utkali nedávno, a to v závěrečném kole minulého ročníku, kdy doma po velmi dobrém představení zvítězili hladce v poměru 5:0. Určitě si na tento zápas rád vzpomene mladý útočník Martin Zbranek, jenž konto soupeře zatížil čtyřmi brankami. Pátou poté přidal Matěj Rodek.
Olomoucký celek spoléhá především na hráče Davida Pavelku, Romana Vejvodu a Vojtěcha Novotného....


.....Fotbalový klub 1. HFK Olomouc a.s. patří mezi nejvýznamnější a největší kluby na Moravě. Ve své současné činnosti navazuje na odkaz několika generací fotbalistů, funkcionářů a fandů tří historicky velice úspěšných a známých fotbalových klubů, a to především na FK Holice 1932, a dále pak na FC Lokomotivu Olomouc a FK Hodolany.
FK Holice 1932 vznikl na předměstí Olomouce, jak je již z názvu patrné v roce 1932. Zakladatelé klubu si vybudovali pěkné oplocené hřiště a na podzim začali hrát. Nejdříve ve STAKu, ale ještě v prosinci 1932 vstoupili do HŽF, a jako začínající tým byli zařazeni do IV. třídy olomouckého okresu. Nadšení jak hráčů, tak funkcionářů, přineslo hned dvakrát za sebou postup, takže již v roce 1934 hrálo mužstvo II. třídu, kde úspěšně bojovalo až do roku 1939. Válečná léta ale odsunula zájem o kopanou na vedlejší kolej a nová kapitola se začala psát až po osvobození od roku 1945. V této poválečné době byl zájem o fotbal ve společnosti opravdu velký a členská základna se značně zvýšila. V roce 1953 se tělovýchova znovu reorganizovala a klub byl přejmenován na Spartak Holice. Pod tímto názvem hrál se střídavými úspěchy až do roku 1968, kdy se vrátil opět k původnímu názvu Sokol Holice. Po roce 1972 působil jako oddíl kopané TJ Olomouc – Holice. První větší úspěch zažil holický klub v soutěžním ročníku 1977/1978, kdy postoupil do 1. B třídy. Krajský přebor, dnešní župní přebor, se stal skutkem v sezoně 1989/1990. Holická kopaná ze široké základny vychovala řadu kvalitních fotbalistů. Mezi nejznámější patří bývalý hráč Baníku Ostrava a pražské Sparty Petr Slaný, dále záložník Marek Heinz, svého času úspěšný český reprezentant, a špílmachr Baníku Ostrava nebo Sigmy Olomouc.
Skutečný rozmach klubu nastal v roce 1994, když do něj majetkově vstoupil Vladimír Dostál. Shodou okolností přišli v témže roce o své hřiště fotbalisté FC Lokomotiva Olomouc a v červnu došlo ke sloučení obou oddílů. V ročníku 1995/1996 postoupilo mužstvo do divize, kde dvakrát skončilo druhé, aby v ročníku 1998/1999 jednoznačně se ziskem 81 bodů a náskokem 26 bodů před Novým Jičínem zvítězilo a postoupilo do MSFL. Přesto, že v podzimní části skončilo na sedmém místě, dokázalo v jarních odvetách pouze jen jednou prohrát, a jako nováček MSFL vyhrálo a postoupilo do druhé ligy. Tu začalo ještě pod původním názvem, ale nutnost působit v profesionální soutěži jako akciová společnost, donutila vedení klubu založit a.s. 1.HFK Olomouc (První Holický Fotbalový Klub).
V roce 2000/2001 pro 1.HFK premiérovém, mužstvo obsadilo dvanácté místo, v ročníku 2001/2002 poskočilo na devátou příčku konečné tabulky. Bohužel po čtyřech letech v druhé nejvyšší soutěži přišel smutný sestup do MSFL. Přesto nenastalo období úpadku, jak se často po sestupu u některých klubů stává, ale právě naopak. Období po pádu o patro níže, tedy sezonu 2004/2005 lze nazvat obdobím konsolidace a nových výzev. Již před touto sezonou došlo k jednání představitelů klubů 1. HFK a.s. a FK Hodolany o možnosti spojení obou klubů z důvodu akutního nedostatku finančních prostředků na straně hodolanského klubu. Po řadě složitých jednáních a po odsouhlasení valnými hromadami obou oddílů přešla již před sezonou všechna žákovská mužstva FK Hodolany (6 mužstev) pod křídla 1. HFK Olomouc.
Ročník 2005/2006 se zapsal do análů klubu jako historický. 1. HFK Olomouc a.s. vstoupil do soutěží jako mohutný, finančně stabilizovaný klub s velkou mládežnickou základnou. I po sportovní stránce byla tato sezona velmi úspěšná. „A“ mužstvo skončilo ve druhé lize se ziskem 41 bodů na šestém místě. Po skončení sezony 2006/2007 lze konstatovat, že právě tato byla nejúspěšnější v dějinách klubu. První tým dospělých prakticky do posledního kola bojoval o historický postup do 1. Gambrinus ligy, avšak vlivem několika zranění se překlopily misky vah na stranu pražských klubů Viktorie Žižkov a Bohemians 1905.
I v dalších letech si klub udržoval vysokou sportovní kvalitu, širokou mládežnickou základnu a důstojnou návaznost na bohatou historii a tradici klubu. Velkým úspěchem klubu bylo taky dobudování kryté jižní tribuny za brankou s kapacitou pro jeden tisíc diváků. Tím byla završena výstavba hlavního stadionu ve sportovním areálu, který je v současné době jedním z nejlepších v rámci České republiky na úrovni druhé ligy. Kromě skvělého zázemí pro sportovce (šatny, posilovna, sauna) bylo v roce 2018 zrekonstruováno tréninkové hřiště s umělou trávou III. generace, které slouží k tréninkům všech mužstev. V minulém roce došlo k zásadním změnám ve vedení klubu i v jeho sportovní strategii. Klub opustil dlouholetý šéf Vladimír Dostál a za klub převzalo zodpovědnost nové představenstvo. S novým vedením klubu a novými úspornými ekonomickými možnostmi se zásadně změnila i celá jeho vize. Ta je založena na výchově vlastních odchovanců, především pro „A“ mužstvo a „B“ mužstvo dospělých, ve kterých působí velký počet kmenových hráčů.
V uplynulé sezoně se Holickým vůbec nedařilo. S pouhými patnácti body skončili v celkovém zúčtování na posledním čtrnáctém místě (bilance: 4 vítězství, 3 remízy, 19 proher, skóre 25:58) a jen díky tomu, že se provedla reorganizace divizních soutěží, svou příslušnost v této kategorii uhájili i pro následující ročník.

Aktuální články

NÁBOR TRENÉRŮ, ASISTENTŮ TRENÉRŮ

Fotbalový klub hledá trenéry a asistenty, pomocníky, dobrovolníky. Pomožte v práci s dětmi. Hledáme obětavé trenéry a tatínky, kteří...

JIRKA KOŘÍNEK SE VRACÍ K VENKOVNÍM ZÁPASŮM

Fotbalový cvrkot pokračuje šíleným tempem. Na všech frontách. Mnohdy ani nestačíme psát reportáže :-)  K posledním dvěma zápasům...

EMOCE, ZÁCHRANKA ČI TRENÉR NA HŘIŠTI. SKAŠTICE ZDOLALY FAVORIZOVANÝ VSETÍN

Mnoho emocí přinesl fotbalový duel 25. kola divize E ve Skašticích, ve kterém nakonec slavili domácí cennou výhru nad favorizovaným...