Jiří Kořínek |

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE : FC KOZLOVICE

Ve čtyřiadvacátém kole divize „E“ přivítá celek Vsetína na své půdě jednoho z vážných aspirantů na postup do Moravskoslezské ligy, nesmírně silný, ctižádostivý, a velmi zkušený tým Kozlovic. Pokusme teď na chvíli zalistovat v jeho bohaté historii.

Začátky sportovního klubu sahají do roků ihned po skončení I. světové války. V této době začaly sportovní aktivity tehdejších obyvatel obce Kozlovice, do které přišel skutečný „anglický fotbal“. Toto nadšení vedlo v roce 1921 k založení Fotbalové dělnické tělovýchovné jednoty (FDTJ). Její příznivci se scházeli na louce u lesa, někde v prostorách dnešního stadionu, což předznamenalo v roce 1924 založení sportovního klubu SK Haná Kozlovice. Tento letopočet se považuje za skutečný počátek fotbalového dění v Kozlovicích....


..... V průběhu následujících let došlo k mnoha událostem, týkajících se kopané v Kozlovicích. Fotbal se stal pro tuto vesnici velmi významným sportem a sloužil nejen k výchově mládeže, ale byl vždy i velkou společenskou událostí v životě obce. V roce 1927 se změnil název klubu na Rudá Hvězda Kozlovice, a deset let poté byl založen S. K. Kozlovice. V tomto období ještě klub nehrál registrovaně žádnou soutěž a sloužil jako zásobárna kvalitních hráčů pro SK Přerov. A to nejen pro fotbalový klub, ale i pro oddíl ledního hokeje. Teprve v říjnu roku 1942 byla tehdejším výborem podána přihláška do Haleleho „Hanácké Župy fotbalové“ (HŽF) a následně byl klub zařazen do II. třídy. V následujícím roce tedy celek zahájil boje v sérii mistrovských zápasů HŽF a hned v prvním ročníku soutěže postoupil „A“ tým do 1. B třídy. To byla pro nedávno registrovaný klub velká událost.
Rok 1947 znamená pro oddíl nejen změnu názvu zpět na již bývalý název SK Haná Kozlovice, ale zároveň i sestup do II. třídy. V těchto letech se klubu vůbec nedařilo a v sezoně 1948–1949 sestoupilo „A“ mužstvo do III. třídy. V roce 1956 byla založena Tělovýchovná Jednota Sokol Kozlovice a následující léta znamenala pro kozlovický fotbal dobu výkonnostního vzestupu. Výsledkem byl postup prvního mužstva do II. třídy a založení týmu dorostu. V roce 1963 mohli Kozlovičtí postoupit do 1. B třídy, ale z neznámých důvodů postup vzdali. Stejná situace se opakovala o rok později, a teprve v roce 1965 se rozhodlo o postupu prvního mužstva do 1. B třídy. V roce 1969 došlo k reorganizaci kopané v krajích. Kozlovice opustily Ostravský kraj, staly se součástí Středomoravského kraje a „A“ mužstvo bylo zařazeno do 1. A třídy. Tentýž rok bylo zrušeno „B“ mužstvo, necelá tři léta po svém založení. Rok 1970 přinesl další změnu názvu klubu, kdy místní fotbalisté vystupovali pod hlavičkou TJ ČSAD Přerov-Kozlovice. Následující roky celek působil se střídavými úspěchy v 1. A třídě, ale v sezóně 1973-1974 soutěž neudržel a opět sestoupil o patro níž. V roce 1980 se mužstvo do 1. A třídy opět vrátilo a vydrželo zde do roku 1983, kdy znovu následoval pád do 1. B třídy. O dva roky později dokonce kozlovičtí fotbalisté po mnoha letech sestoupili do okresního přeboru, kde setrvali až do roku 1997. Ještě před tím, v roce 1996, je klub znovu přejmenován na FK Kozlovice, jehož název nese dodnes. Jinak rok 1997 je v kozlovickém fotbalu zapsán černým písmem. Klub postihly dne 7.7. ničivé povodně, které vedly k tomu, že se všechny zápasy v sezoně odehrály mimo domácí hřiště. Voda zatopila nejen hrací plochu, ale i šatny a klubu vznikly obrovské materiální škody. Velká voda ovšem nezastavila dění v areálu stadionu. Začalo se s jeho obnovou, a téměř rok na to bylo dne 11.8. 1998 otevřeno nové hřiště s rekonstruovanými šatnami i hrací plochou. Nové tisíciletí začal pro zdejší fotbal velmi dobře, neboť v roce 2000 první mužstvo vybojovalo postup do 1. B třídy a rok na to dokonce do 1. A třídy.
Další vzestup klubu byl zaznamenán v ročníku 2003-2004, kdy se zdejšímu mužstvu podařilo v 1. A třídě zvítězit, což vedlo k účasti v krajském přeboru. Po několikaletém působení v této kategorii se konečně v roce 2014 stávají „Kozli“ účastníky nejprve Moravskoslezské divize „F“, poté od roku 2016 nastupují pravidelně v Středomoravské divizi skupiny „E“. V té působí až do současnosti a patří vždy k „černým koňům“. Několikrát jim postup unikl jen o vlásek a dosavadní průběh letošní ročníku naznačuje, že to s přesunutím do třetí nejvyšší soutěže myslí stále naprosto vážně.
Z podzimního vzájemného souboje se vsetínskými hráči vyšli lépe Kozlovičtí, neboť na vlastním stadionu zvítězili v poměru 3:0, brankami Miroslava Kozáka, Adama Galetky a Ondřeje Kyseláka.
V minulém kole hostil celek FK Kozlovice poslední tým tabulky HFK Olomouc, se kterým měl až překvapivě mnoho práce. K nejtěsnějšímu vítězství v poměru 1:0 jim dopomohl brankou v 54. minutě Lukáš Kaďorek.
Mezi největší opory týmu patří Alex Řehák, Tomáš Strašák, Štěpán Smolka a Dominik Skopal.
V průběžné tabulce po třiadvacátém kole patří Kozlovickým výborná druhá příčka, když doposud získali 50 bodů (celková bilance: 16 vítězství, 2 remízy, 5 porážek, skóre: 47 : 24).

Aktuální články

VYUŽITÍ DRUHÉ TRAVNATÉ PLOCHY - LHOTA U VSETÍNA

„Můžeme s radostí oznámit dobrou zprávu, co se týče většího tréninkového působení na přírodní trávě. Není žádným velkým...

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE : 1.FC VIKTORIE PŘEROV

V utkání dvaadvacátého kola přivítají vsetínští fotbalisté nebojácné, houževnaté a především velmi perspektivní mužstvo 1. FC...

Z DALEKÉHO SEVERU PŘIVÁŽEJÍ REKORDNÍ VÍTĚZSTVÍ

FK Šternberk – FC Fastav Vsetín 1:5 (1:3)K utkání jedenadvacátého kola zajížděli vsetínští hráči do Šternberku k celku, který je...