Jiří Kořínek |

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE : SFK ELKO HOLEŠOV

V dalším utkání jarní časti divize skupiny „E“ přivítají vsetínští hráči mužstvo Holešova, loňského nováčka soutěže. Historii i současnou vizitku mužstva vám přiblížíme v následujících řádcích.
Město Holešov má bohatou fotbalovou minulost. Klub SK Holešov byl založen již v roce 1905 (rovněž jako vsetínský fotbal), a patří tak mezi nejstarší na Moravě. V období do II. světové války hrával na škvárovém hřišti „Střelnice“, ale taky na loukách u cukrovaru ve Všetulých nebo na „plácku“ reálného gymnázia. V té době čítal na 130 členů. Po roce 1948 byl přejmenován postupně na Sokol SK Holešov, po sloučení s klubem DSK Holešov na Tatran Holešov (rok 1953) a nakonec na TJ Holešov (r. 1972). Od roku 1958 hrával klub na travnatém hřišti „Stadionu Míru“...

....V roce 2001 došlo k oddělení klubu od TJ Holešov a vznikl samostatný FK Holešov. V roce 2003 bylo dohodnuto sloučení oddílů FK Holešov a TJ Slavoj Všetuly. Od té doby klub vystupuje pod názvem SFK ELKO Holešov a využívá i fotbalový stánek v místní části Všetuly. V roce 2005 se fotbal vrátil i na zrekonstruovaný stadion „Střelnice“. Kromě klubu SK Holešov působily v minulosti na území města Holešov i jiné fotbalové oddíly. Asi nejvýznamnější z nich byl Sportovní klub policie (známý pod hlavičkou SKP) Holešov, dříve Rudá hvězda (RH) Holešov, kde hráli příslušníci SNB, později vznikla Vojenská tělovýchovná jednota (VTJ) Holešov. Všechny kluby se však časem rozpadly a jejich členové přešli do SK Holešov.
Po mnoha letech strávených v nižších soutěžích (převážně l. B třída, I. A třída, krajský přebor), postoupil tým v roce 2021 do divize. Celá soutěž však byla pro holešovský celek doslova strastiplnou cestou. Až do předposledního kola nebylo jasné, zda v divizi setrvá. Závěrečná zápletka však pro Hanáky nakonec skončila záchranou, ve kterou po podzimní části věřil jen málokdo. Před vstupem do jarních odvet získal totiž celek pouhopouhých šest bodů. Na jaře však mužstvo v posledních zápasech doslova „vstalo z mrtvých“ a dokázalo divizi udržet.
Do této sezóny vstoupil holešovský celek, dá se říci, celkem úspěšně. Po podzimní části týmu patřilo osmé místo, předváděl poměrně líbivý fotbal a přilákal tak zejména na svůj stadion řadu diváků.
Mezi největší osobnost holešovského fotbalu patří bezesporu Zdeněk Grygera, bývalý reprezentant České republiky a úspěšný hráč například Juventusu Turín, Ajaxu Amsterdam, či pražské Sparty.
V zimní přípravě sehráli Holešovští pod vedením nám dobře známého trenéra Aloise Skácela (před mnoha lety bývalého vsetínského hráče), řadu přípravných utkání, vesměs s mužstvy nižších tříd. Ve všech však byli stoprocentně úspěšní. Namátkově vybíráme alespoň dvě vítězství, a to výhru na umělé trávě s účastníky krajského přeboru Luhačovicemi v poměru 2 : 1 a následně v generálce na jarní odvetné boje rozstříleli celek Napajedel 6 : 1.
K oporám holešovského souboru patří brankář Radek Janalík, a dále hráči v poli Ihor Semenyna, Robert Paštěka, Marian Kovář, Matyáš Třasoň a nová akvizice, ostrostřelec Karel Pospišilík.

Pikantností nadcházejícího souboje jistě bude skutečnost, že v podzimní části hájili barvy Holešova, dnes již vsetínští kmenoví hráči Adam Bahounek a Tomáš Mlýnek.

V podzimní části se oba soupeři rozešli smírně bezbrankovou remízou a pevně věříme, že v tomto měření sil se alespoň jedné trefy do černého přece jen dočkáme!!
Celek Holešova vstoupil do jarních bojů velmi úspěšně, neboť dokázal porazit mladý ambiciózní tým rezervy Brna na jeho půdě v poměru 4 : 2, když branky stříleli Tomáš Uhřík, Vilém Gettler, Marian Kovář a Ihor Semenyna. Skvělý výsledek z tohoto duelu však nepotvrdil na svém stadionu minulou sobotu, poněvadž nestačil na doposud vedoucí tým soutěže mužstvo Kozlovic, kterému podlehl nejtěsnějším rozdílem 0 : 1.
Celek Holešova se v průběžné tabulce pohybuje na osmém místě, jen dva body před Vsetínskými. Z doposud patnácti odehraných mistrovských zápasů získal 19 bodů, za pět výher, čtyř nerozhodných výsledků a šesti porážek, při vyrovnaném skóre 23 : 23.

Aktuální články

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE: SFK ELKO HOLEŠOV

V devatenáctém kole odvetné časti divize skupiny „E“ zajíždějí vsetínští hráči do Holešova, kde se utkají se stále se lepšícím...

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...