Lucie Macháčová (iDnes) |

ROZHOVOR S OLIVII LUKÁŠOVOU V MLADÉ FRONTĚ DNES

Přinášíme odkaz na rozhovor s Olivií Lukášovou na iDnes. S patřičnou hrdostí sledujeme "naší" Olivku jak se jí daří ve světě velkého fotbalu. Z malého Vsetína se propracovala až do Slavie Praha a reprezentace České republiky. A sní dál svůj fotbalový sen ...

Rozhovor si můžete rozkliknout zde : MÝM SNEM JE ANGLIE

Sestřih z víkendového derby Sparta - Slavia na Letné, s Olivií Lukášovou : ZDE

Snímek je z roku 2014, kdy Oli (ve žlutém dresu) s mladšími a staršími žáky FC Vsetín reprezentovala náš klub na největším evropském turnaji u Španělské  Barcelony.  To bývaly krásné roky.  

Jednou chce být psycholožkou. Nyní se snaží rozklíčovat hlavně pocity soupeřek. Vystřelí? Půjde do kličky? Olivii Lukášové to jde zatím náramně. I proto je oporou Slavie a české reprezentace.

Možná jste pod pojmem česká fotbalová brankářka znali dosud jen Barboru Votíkovou z Paris Saint-Germain. Chyba. Ve Slavii totiž roste slečna, která je mezi třemi tyčemi podobně šikovná. A klidně může jít právě ve šlépějích Votíkové. Vždyť je jí teprve jedenadvacet.

V neděli od 14.00 čeká Lukášovou tuze těžký zápas. Derby na Letné proti Spartě. Derby, které nejspíš rozhodne o titulu. Navíc před rekordní návštěvou.

Zkušeností už posbírala dost. Loni vychytala nulu proti USA i mistryním Evropy z Anglie. „V Brightonu bylo 21 tisíc lidí. Radost hrát v takové atmosféře. Skoro jsem spoluhráčky neslyšela.“

V dresu Slavie byla hrdinkou zápasu na půdě Wolfsburgu. Remíza 0:0 s německými šampionkami? „Jeden z nejtěžších zápasů kariéry a zároveň další velký zážitek. Měla jsem prostě úžasný rok.“

I proto skončila v anketě Fotbalistka roku 2022 na třetím místě – nejvýše z hráček domácí ligy – za Andreou Staškovou z Atlétika Madrid a Kateřinou Svitkovou z Chelsea.

Na galavečer Fotbalista roku do pražského Hiltonu dorazila v tmavém obleku. „Víte, na šaty mě moc neužije,“ poví s úsměvem. Ostatně, odmalička se pohybovala spíš v chlapeckém prostředí. S fotbalem začínala s kluky ve Vsetíně. Zatímco její bratr navštěvoval hodiny baletu, ona si oblíbila kopanou. Paradox, že?

Dobře házela, chytala, nebála se soubojů. A tak zaujala místo v brance. Ženskou ligu okusila ve Slovácku. Ve Starém Městě zároveň studovala střední odbornou školu, obor sportovní management. Takže ideální kombinace.

V květnu 2017 byla jedničkou české reprezentace na domácím mistrovství Evropy do 17 let, kde ji poprvé vedl kouč Karel Rada, současný trenér ženské reprezentace. Češky sice ze skupiny nepostoupily, ale vytáhlá brankářka s kaštanovými vlasy zaujala. A následující rok se stěhovala do Slavie.

Olí, jak jí v týmu říkají, překvapovala kvalitní rozehrávkou nohama, klidně by mohla nastupovat na postu stopera. „Právě hra nohama je má silná stránka. Můj vzor je Manuel Neuer.“ A co slabiny? „Potřebuju nabrat svalovou hmotu, zesílit a zrychlit.“

Jejím světem však není jen fotbal. Ráda si zadrnká na kytaru, v kabině Slavie má funkci hlavní dýdžejky. Hodně času tráví s knížkou v ruce, ideálně s takovou o masových vrazích či psychopatech. Co jí na tom fascinuje?

Lukášové zasvítí oči: „Zajímám se o psychologii, hlásím se na vysokou školu v tomto oboru. A právě vrazi a psychopati jsou v psychologii zajímavé téma. Víte, že zhruba pět vrahů z deseti zažilo v dětství šikanu, znásilňování či podobný stres? Taková zkušenost je pak ovlivní na celý život.“

Ale zpět k fotbalu. Když v létě 2021 přestoupila Votíková, do té doby jasná jednička Slavie, do Paris St. Germain, Lukášová převzala její roli. A s plnou parádou. Získala ligový double, vychytala islandský Valur, načež si Slavia zahrála poprvé v historii skupinovou fázi Ligy mistryň.

V klubu sice prodloužila smlouvu do roku 2024, ale dodrží ji? Těžko říct. Právě její jméno si skauti na zápasech Slavie v Champions League zapisovali do svých notýsků nejčastěji.

„Snad jsem holky podržela. Byly to úplně jiné zápasy než v lize, to se nedá srovnat.“

Mimochodem, minulou sobotu proti Baníku Ostrava zvítězily slávistky 10:0. Není to pro brankářku trochu nuda? „Snažím se aspoň hrát vysoko a pomáhat holkám s rozehrávkou. Ale občas je to na koncentraci těžké. Celý zápas jen sledujete hru a čekáte a v poslední minutě má třeba soupeř velkou šanci.“

Zatímco slávistky deklasovaly Baník, sparťanky na půdě Slovácka překvapivě jen remizovaly 1:1. Přišly o první místo v tabulce, na vedoucí Slavii ztrácejí bod.

V neděli na Letné začne nový příběh. Fotbalistky požene několik tisícovek fanoušků (prodáno je přes pět tisíc vstupenek), na což nejsou v Česku zvyklé. Vždyť poslední derby, loni v říjnu v Horních Měcholupech, viděla zhruba pětistovka lidí. Skončilo remízou 2:2.

„Věřím, že nám pomůžou i zkušenosti z Ligy mistryň. Velké zápasy na velkých stadionech jsme zažily, to může být naše výhoda. Snad zvítězíme a půjdeme si pro titul,“ má jasno gólmanka Slavie.

Zatímco v klubu je jasnou jedničkou, v národním týmu ji čeká boj o místo. Po téměř roční pauze kvůli přetrženému vazu v koleni se na zápasy s Marokem a Rakouskem (6. a 11. dubna) vrací Votíková.

A kam tedy dál? „Nejradši sleduju anglickou ligu. Fandím Arsenalu, snad oslaví titul v mužské i ženské lize. Jednou bych si chtěla zahrát právě za nějaký anglický klub.“

Proč by ne... Co na tom, že své spoluhráčky občas neuslyší.




Aktuální články

PRVNÍ TRÉNINK NA TRÁVĚ

V pátek 15.3.2024 pustilo počasí na Valašsku poprvé na trávu i vsetínské fotbalisty. Tyršovka se probudila ze zimního spánku, byť máme...

PŘEDSTAVUJEME DALŠÍHO SOUPEŘE: FC KOSTELEC NA HANÉ

Ve druhém utkání jarní části divize zajíždí vsetínský celek opětovně na půdu soupeře. Tentokrát k prvnímu z nováčků, k mladému...

VSETÍN DOHRÁVAL V OLOMOUCI PO VYLOUČENÍ VÍTKA V DESETI, V ZÁVĚRU PŘIŠEL O VÝHRU

Fotbalisté Vsetína brali v prvním jarním mistrovském zápase bod. Valaši šli na hřišti HFK Olomouc do vedení v 56. minutě, kdy otevřel...