Martin Němec (www.valasskyfotbal.com) |

ROZHOVOR S KUBOU ELIÁŠEM PŘED JARNÍ ČÁSTÍ SEZONY

Velký jarní rozhovor Kuby Eliáše pro Valašskýfotbal.com :
"Měl jsem z toho špatný pocit a jsem rád, že se vedení rozhodlo s tím něco udělat a dnes je situace úplně jiná, říká k zimním změnám v FC Vsetín brankářská opora Jakub Eliáš"

Zažil jste na Vsetíně už dost trenérů. Jaký je největší rozdíl mezi posledními kouči Mičegou a Vojvodíkem?
Zažil jsem za svoji kariéru spoustu trenérů v různých soutěžích, každý má svoji myšlenku a snaží se, aby ji hráči pochopili a pak ukázali v zápase. Trenér Mičega měl několik cvičení, které se opakovaly, zaměřené hlavně na hru a zakončení, kde jsme se díky tomu postupně zdokonolovali. U trenéra Vojvodíka nevíme, jaký bude druhý den trénink. Přinesl pro FC Vsetín nový impuls, moderní pojetí tréninku, líbí se mi, že trénink je v tempu, bez prostojů a učíme se skoro každý trénink nové cvičení.

Kde vidíte největší příčiny nevydařeného podzimu Vsetína?
Přišlo na tak malý klub až moc změn. Změnil se nejen nový trenér, ale taky vedení okolo A týmu. Klub chtěl udělat změnu, která asi byla potřeba, ale zároveň na to bylo málo času. Pauza v létě mezi sezonou byla 3-4 týdny, v tom období se toho moc stihnout nedá. Kostra týmu sice zůstala stejná, ale došlo k velké obměně týmu, přišli hráči, kteří když to řeknu upřímně do dlouhodobé koncepce kabiny úplně nezapadali. Měl jsem z toho špatný pocit a jsem rád, že se vedení rozhodlo s tím něco udělat a dnes je situace úplně jiná.

Jaký máte zatím pocit ze zimní přípravy co se týká atmosféry v kabině, příchodu nových hráčů, tréninků a přípravných zápasů?
Tréninky jsou zatím pestré, ze začátku jsme dostali individuální plány na běhání, pak jsme se přesunuli na umělou trávu, je to doplněné o tréninky ve sportovním centru pod vedením sportovních instruktorů, měli jsme možnost využít wellnes, masérů. Nemáme si na co stěžovat. Proběhlo soustředění na Hutisku, kde jsme byli skoro všichni. Co se týká nových hráčů, jsem rád, že se do kabiny vrátili Bahy s Mlýnem, nejen, že mají fotbalovou kvalitu, ale hlavně pomáhají tvořit naši pohodu v týmu a plně zapadají do našeho kolektivu, věřím, že i ostatní nováčci se brzo aklimatizují a pomůžou nám a naopak i my jim. Skvěle vypadají i naši odchovanci, perou se o místo v týmu a šlapou ostatním na paty, tak by to mělo být, svoji šanci určitě dostanou. Z týmu cítím perspektivu a hlavně, že budeme táhnout za jeden provaz. Přípravné zápasy splňují svůj účel, zatím v nich nejen z důvodů mnoha zranění a nemocí nastupujeme v různém složení.

Střídají se vedle vás parťáci do branky. Co zatím říkáte na mladého De Gana?
Viki má trošku smůlu, zatím ho v přípravě brzdí zranění kotníku. Ale v zápasech, kde mu zdraví dovolilo nastoupit, získává velké zkušenosti a z mého pohledu určitě nezklamal. Na tréninku maká na sto procent, je to poctivý kluk, budu se snažit mu pomoct a předat své zkušenosti. Až na jednu krátkou výjimku z nedaleké minulosti, jsme jako gólmani byli vždy parťáci i mimo fotbal a toho si vážím.

Sledoval jste Mistrovství světa? Výkony kterého brankáře se Vám nejvíce líbily?
Pokud to šlo, tak jsem se díval. Spíš než na brankáře jsem sledoval týmy a hráče, jak se fotbal za pár let změnil. Nasazení, týmové pojetí a hlavně individuální kvalita hráčů je až neuvěřitelná. Když se dnes podívám na nějaký zápas třeba 10 let zpět, je to neporovnatelné. Líbil se mi Livakovič z Chorvatska.

Kam se podle Vás bude chtít Vsetín na jaře v divizi posunout?
Jsme na 10. místě, máme 11 bodů skóre 9:15. Podzim se nepovedl. Myslím, že hlavním cílem bude, abychom vytvořili tým na další sezónu. Věřím, že budeme nepříjemným soupeřem pro všechny týmy v tabulce, pokud by jsme se dostali do druhé poloviny tabulky, byl by to určitě úspěch. Hlavní teď bude, aby jsme hráli fotbal, který bude bavit fanoušky i nás na hřišti, bude mít svou kvalitu a taky budoucnost.

Vnímáte pozitivně, že se kádr Vsetína mění tak, aby byli v kabině hráči mimo hostování a s vazbou na samotný klub?
Z mého pohledu je FC Vsetín spíše rodinný klub. Všichni lidi, co se o chod klubu starají již několik let, a za to bych jim chtěl poděkovat. Jsou ze Vsetína. To se pak odráží i v mentalitě kabiny, klubu. Máme tu 8 - 10 hráčů, co tu hraje minimálně 5 let a více. To je kostra týmu a je jedno, jestli někdo příjde na hostování nebo přestup. V první řadě musí zapadnout lidsky do naší kabiny, to je základ, pak se může poprat o místo na hřišti. Jsem přesvědčený, že kdo v posledních několika letech prošel kabinou FC Vsetín, má na nás hezké vzpomínky.

Jste dnes již ikonou Vsetína, co se týká délky angažmá. Přemýšlíte o své budoucnosti, že byste třeba dochytal kariéru i mimo současný klub?
Mám úžasnou manželku, že mi dovoluje při dvou malých dětech trávit čas fotbalem. Můj syn ve dvou a půl letech doma kope do všeho co je kulaté a hokejkou mlátí do všeho, co připomíná puk, dcera zase skáče a tančí, že se mi z toho občas točí hlava (smích). Základ je, aby mi v těch letech drželo tělo a uvidíme, co přinese budoucnost.

Aktuální články

DOROSTENECKÉ TÝMY ŠLAPOU, OBA TÝMY PORAZILY VRSTEVNÍKY Z VALAŠSKÉHO MEZIŘÍČÍ

Vzhledem k velmi nefotbalovému počasí o víkendu jsme po dohodě s Valaškým Meziříčím přehodili oba zápasy dorosteneckých týmů na...

VÝHERCE DRESU VYLOSOVAL ONDRA STRACHOŇ

Sobotního výherce vsetínského dresu vylosoval spolu s naší půvabnou Eliškou Ondra Strachoň, který nemohl nastoupit do zápasu. Viz...

ROLI FAVORITA NESPLNILI

FC Fastav Vsetín – 1. FC Viktorie Přerov 3:3 (1:1)Před výkopem poměrně jednoduchá záležitost se proměnila ve fotbalový horror. S...