Petr Říha a Martin Němec (www.valasskyfotbal.com) |

DOROSTENECKÝ FOTBAL SE HRAJE JINÝM DŮRAZEM, ŘÍKÁ TRENÉR VSETÍNSKÉ U17 TOMÁŠ DRÁBEK

Jak jste spokojený s 8. místem nkadších dorostenců po podzimu?
Z pohledu čistě pragmatického spokojený nejsem. Mé představy před tímto soutěžním ročníkem byly poněkud jiné. Ale pokud do Vámi položené otázky vložím emoční stránku, tak ano umístění v polovině tabulky beru a respektuji.
 
Jaké největší přednosti a nedostatky se ve vašem týmu ukázaly během odehrané podzimní části? 
Začal bych nedostatky, které pramení z přechodu hráčů ročníku 2007 do dorostenecké kategorie. Ne všichni hráči tohoto ročníku, se kterými jsme mimochodem už pátým rokem, jsou mentálně dobře nastaveni na dorostenecký fotbal, jenž se hraje s jiným důrazem. Je to z části i moje chyba a rád bych ji chtěl v zimní přípravě napravit. Předností našeho týmu je jednoznačně univerzálnost hráčů, šířka kádru a bojovný duch. 

Můžete jmenovat hráče, kteří na podzim již nastupovali za starší dorost a získali tak cenné zkušenosti?
Jednoznačně k nim patří Tonda Ptáček, Míra Miklaš a Kuba Leckéši, jenž nastupovali za U19 od samotného začátku sezóny a také od prvních minut každého utkání. Tyto hráče doplňovali pravidelně Fija Konečný, Gio Cabras, Páťa Filgas, Ondra Švagera, Tom Filák a Honza Drábek.

Pracujete na tréninku a v zápase také s hráči kategorie U15, aby lépe zvládli přechod do dorostenecké kategorie? 
K této možnosti se chceme sejít s trenérem U15 Radimem Dobešem a vše důkladně probrat. Shodou okolností jsme hned v prvním podzimním utkání nasadili kmenového hráče U15 Toma Dančáka, jenž je na tento přechod připraven a do jarní části soutěže bych ho rád společně s dalšími hráči zkoušel. Nicméně nerad bych předbíhal dialogu se zmíněným trenérem kategorie U15. Musí se vše sejít, a to nezáleží jen na mě.

Filip Konečný dal 27 branek a je nejlepším střelcem soutěže. Co říct na jeho adresu? 
K tomu není co říkat. Jeho výkony a kapitánská páska patří k sobě. Je to jednoznačně jedna z našich základních opor týmu, ke které mohou všichni hráči vzhlížet s respektem a důvěrou. Jeho přístup k tréninkovému procesu je naprosto profesionální, takže se na druhou stranu není čemu divit. Ovšem i Fija má své slabiny, tak jako každý hráč, resp. člověk, ale to zůstane uvnitř U17 (smích). 

Zdárně mu sekunduje s 13 brankami Miroslav Mikláš. Je to také rozený střelec? 
Na adresu Mirka nemohu odpovědět nic jiného než to, že potvrzuji Vaši otázku. Ano, Míra je rozený střelec, a i díky jeho somatickým předpokladům je druhým nejlépe střílejícím hráčem našeho týmu. Je to rozený "hroťák". Na podzim nedostával za U17 tolik prostoru, jako v utkáních kategorie U19, kde patřil k rozdílovým hráčům, a to hlavně na postu stopera. Taková je naše interní dohoda s trenérem Romanem Dobešem, kterou respektuji já i on.

Máte dostatečně široký kádr a vykrystalizovala se Vám na podzim osa týmu?
Na začátku této sezóny jsem měl k dispozici z ročníků 2006 a 2007 neuvěřitelných 30 hráčů, což považuji v dnešní době za malý zázrak. Někteří hráči odešli do ligových klubů (Zlín, Slovácko a Bohemians Praha), někteří úplně skončili a někteří se vrátili do svých kmenových klubů, takže k dnešnímu dni mám v kádru 22 hráčů. Ovšem ne všichni jsou v plném tréninkovém procesu, neboť vinou zranění, růstových potíží, či přechodu na střední školu nejsou připraveni na 90 minut mistrovských utkáních v dorostenecké kategorii. A tak, jak naznačujete, osa týmu, resp. základní optimální sestava se ve druhé polovině podzimu vykrystalizovala. Osu týmu tvoří opravdu 11 hráčů bez toho, aniž bych někoho jmenoval, protože kopaná je kolektivní sport. Ale jako správný trenér mám v hledáčku 2 až 3 hráče na doplnění kádru na některých postech.

Jaká je spolupráce s U19 a plánujete společnou zimní přípravu nebo máte samostatný program včetně přípravných utkání?
Spolupráce s U19 bude i nadále velmi intenzivní, úzká a konstruktivní, ale tréninkový proces společný nemáme a ani neplánujeme. Přípravná utkání se nám z větší části kryjí, neboť je plánujeme se soupeři jako tzv. dvojutkání U17 vs U17/U19 vs U19.

Máte nějaké přání?
Chtěl bych touto cestou poděkovat všem lidem pohybujícím se kolem klubu FC Vsetín v čele s Petrem Říhou za neutuchající energii, kterou nám v jednotlivých kategoriích dávají. My se jim za odměnu snažíme dělat radost na té sportovní úrovni. Ne vždy se vše daří, jak bychom si přáli, ale duchem jsme sportovci a umíme i prohrát.
Všem bych rád popřál příjemné prožití vánočních svátků a v novém roce hodně zdraví.

Aktuální články

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...

NOVÉ DRESY FASTAVU POKŘTĚNY VÝBORNÝM VÝKONEM A VÝHROU

Zápas měl vysoké tempo hned od 1.min. My jsme byli aktivní a hostující golman musel krýt dvě těžké střely. Bohužel to byli oceláři,...