Radek Štohl (Valašský deník) |

ANTONÍN PTÁČEK. ROZHOVOR S BRANKAŘSKOU OPOROU FC VSETÍN PRO VALAŠSKÝ DENÍK

16letý Antonín Ptáček chytá dva zápasy po sobě. O víkendu debutoval za A-tým Vsetína. Skončí mu jeden zápas a hned se musí soustředit na ten druhý. Mladý brankář fotbalového Vsetína Antonín Ptáček (kvůli zranění dalších gólmanů) většinu letošního podzimu odchytal jak za mladší, tak i starší dorost. Aby toho nebylo málo, tak po konci podzimních soutěží poprvé nastoupil za první mužstvo Valachů. Jak jinak, i poslední listopadovou sobotu naskočil do dvou utkání.

Fotbal a nic než fotbal? U 16letého gólmana začátky vypadaly odlišně. „Byly hokejové a s mladými hasiči. Pak mě kamarád vzal na fotbalový trénink. Začalo mě to bavit ze všeho nejvíce, a tak jsem u toho už zůstal,“ vybavuje si počátky u tohoto sportu.

Zatímco někteří mají o své pozici okamžitě jasno, u mládežníka Vsetína tomu zprvu bylo jinak. Do brankoviště se nehrnul. „Nejdříve jsem to zkoušel jako útočník. Poté mi ale trenér poradil, abych to zkusil v bráně. V té jsem už šest roků," dává vědět o cestě mezi tři tyče. 

První fotbalová zastávka? Horní Lideč. Z té se v létě 2017 odebral do Vsetína, kde působí dodnes. „Na jednom turnaji si mě vyhlédli trenéři Vsetína, oslovili mé rodiče. Ze začátku jsem měl strach, jak mě kluci přijmou, a jestli jim budu stačit. Do týmu jsem ale rychle zapadl,“ pochvaluje si mladý gólman.

Ve Vsetíně se postupně propracoval do dorosteneckých kategorií, momentálně chytá za mladší a starší dorost. Úvod letošní sezony mu ovšem nevyšel dle představ, při derby mladšího dorostu pro Valašskému Meziříčí hned ve dvanácté minutě obdržel červenou kartu. Jeho parťáci nakonec zabrali a ze stavu 0:4 dokázali vydolovat bod. „Byl jsem přemotivovaný, po posouzení jedné herní situace pana rozhodčího jsem neudržel emoce,“ vrací se k polovině srpna, kdy Vsetín remizoval 5:5.

V dalších třech zápasech se do branky nedostal, prostor obdrželi kolegové Jakub Včelica a Štěpán Adamec. „Bylo to pro mě náročné – měl jsem velkou chuť chytat a nemohl jsem. Bylo to ponaučení do příště,“ bere si cennou lekci.

Další soutěžní utkání absolvoval až po pěti týdnech proti Hranicím. Nezachytal si však jen za mladší dorost, rovněž pomohl parťákům ze staršího dorostu, za který si dokonce připsal čisté konto. „Nebylo na výběr. Potřebovaly mě oba týmy, tak jsem je musel podržet,“ komentuje zápasové vytížení.

Na podzim nakonec zasáhl do 23 soutěžních zápasů. Problém s tím ale rozhodně neměl. Ani po fyzické stránce. „Zvládám to dobře,“ libuje si. „Na Vsetíně máme kvalitní tréninky, teď jsou i brankářské. Hodně mi i dalo, že jsem byl dva roky v Ostravě v Regionální fotbalové akademii, kde na nás měli vysoké nároky.“

Jak mladší, tak i starší dorost Vsetína se nachází v klidném středu tabulky. Daleko od sestupových i postupových vod. „S podzimem jsem spokojený, kvůli chybičkám nám jen občas utekly body. Vždy jsme se snažili odvádět co nejlepší výkony,“ ohlíží se za sedmým místem staršího a osmým místem mladšího dorostu.

Odměnou mu byla premiéra za A tým Vsetína. Poslední listopadovou sobotu nastoupil na necelou půlhodinu proti U19 Zlína. „Ze začátku jsem byl nervózní, nechtěl jsem udělat nějakou chybu. Pak to za mě spadlo. Užíval jsem si to,“ raduje se z debutu mezi dospělými. „Před tímto zápasem jsem navíc ještě odchytal celé utkání naší U17 proti U16 Zlína,“ přibližuje náročný den Antonín Ptáček, jehož vzorem je o osm let starší brankář londýnského Arsenalu Aaron Ramsdale.

FOTA : JAN ZAHNAŠ pro Valašský deník.

Aktuální články

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE: SFK ELKO HOLEŠOV

V devatenáctém kole odvetné časti divize skupiny „E“ zajíždějí vsetínští hráči do Holešova, kde se utkají se stále se lepšícím...

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...