Jiří Kořínek |

VÍTĚZSTVÍ VŮLE SILNÉ BOJOVÉ MORÁLKY

TJ Strání – FC Vsetín z. s.
0 : 1 (0 : 1)

Již tak k zdecimovanému mužstvu Vsetína způsobeného spoustou zranění, přibyl v průběhu týdne navíc nemocný Šulák, a tak k souboji do dalekého Strání odcestoval tým pouze s náhradním gólmanem a jedním hráčem do pole.!! Před utkáním převládaly v táboře hostů značné obavy o konečný výsledek, neboť celkem pět hráčů základní sestavy nastoupilo s velkým sebezapřením. I přes všechna tato úskalí podal tým výborný, bojovný a kolektivní výkon, a po nesmírně obětavé hře ve všech řadách dokázal přivézt z horké půdy velmi cenné vítězství.
Vsetínští vyhráli los a zahájili střetnutí s podporou silného větru. Již ve třetí minutě zahrávali rohový kop, který však domácí obrana bez problému odvrátila. Po této standartní situaci se další část boje odehrávala především ve středu pole se spoustou nepřesností na obou stranách. Domácí postupem času převzali iniciativu a vytvořili si mírnou územní převahu. Začali hrozit zejména z křídelních prostorů a následnými centry do pokutového území Valachů, kam nabíhali jejich hrotoví útočníci. Po jedné takové akci v 10. minutě musel zasahovat gólman Eliáš, kdy nebezpečný nákop Jahody s přehledem zlikvidoval. O něco později napodobil svého spoluhráče Holík, s jehož prudkým centrem si Eliáš rovněž poradil. Hráči Vsetína kontrovali v 17. minutě, když po úniku Gerži a střele Naňáka se pro změnu vyznamenal domácí brankář Pjajko. To byl však jeden ze sporadických protiútoků hostů. Domácí byli aktivnější a neustále dotírali na hostující obranu. Ovšem žádnou „gólovku“ si nevytvořili, neboť vsetínští zadáci, včetně mladého Horáka, pracovali naprosto bezchybně. Především oba stopeři Dulík s Matyášem vyhrávali vesměs vzdušné i osobní souboje. Postupem času však hosté zpřesnili přihrávky a díky záložní formaci hru v poli srovnali. Ve 32. minutě založil rychlý útok Stuchlík, následně vystřelil, ale trefil pouze domácího obránce Říháka. Od něj se míč odrazil k Deklevovi, ovšem ten zakončil ránou vysoko nad. Poté zasáhla jeho tým další velká rána. Hrací plochu musel v 39. minutě kvůli nezaviněnému zranění opustit dobře bojující Novák, kterého nahradil nezkušený mladík Pniok. O něco později zahrozil na protější straně domácí Horňák, avšak i on byl v zakončení naprosto neškodný. Hosté spoléhali hlavně na bleskové výpady do soupeřovy obrany, což se jim vyplatilo v 41. minutě. V ní chyboval ve středu pole Hruboš, čehož využil vsetínský Stuchlík, jenž postupoval z pravé strany zcela sám na gólmana Pjajka. Svou velkou příležitost chytil pořádně „za pačesy“ a střelou po zemi podél vybíhajícího Pjajka zajistil pro svůj tým trochu překvapivé vedení....

....Vsetínští měli štěstí ve 43. minutě, kdy po trestném kopu z třiceti metrů našel Jahoda přesně hlavu Moďorošiho, jenž orazítkoval břevno Eliášovy svatyně. Ještě těsně před koncem první půle měl na kopačkách vyrovnání znovu Moďoroši, jenže téměř z bezprostřední blízkosti se mezi tři tyče netrefil, za což snesl velkou kritiku domácího publika.
Nástup do druhé poloviny patřil opět domácím. S větrem v zádech se snažili zatlačit hosty do defenzívy, kteří povětrnostní podmínky v první půli téměř nevyužili. Ve 48. minutě unikl zprava domácí Sedláček, na jehož centr mířený do oblasti malého čtverce naštěstí pro Valachy nikdo nedosáhl. Hosté se v dalších minutách pomalu z tlaku vymanili a vrátili se k rychlým protiútokům, na které se soustředili před obrátkou. V 60. minutě po vtipné narážečce Vítka zaútočil po kraji pravé lajny Stuchlík, vtipně uvolnil nabíhajícího aktivně hrajícího Naňáka, ale jeho střela skončila v úctyhodné vzdálenosti od domácí branky. Stránští, ve snaze stav utkání srovnat, případně překlonit misky vah na svou stranu, se všemocně drali do útoku, avšak ztroskotávali na pozorné hře všech vsetínských zadáků, jimž mnohdy v obranné činnosti výrazně pomáhala záložní řada. Především Dekleva profesorsky dirigoval hru, ale i ostatní v této formaci za vsetínským špílmachrem nezaostávali. Je taky třeba vyzvednout vsetínské nebezpečné brejky zleva, kde v tomto zápase naprosto bezchybný a spolehlivý Surovec čítankově spolupracoval s Geržou. Jejich časté výpady několikrát nedovoleně zastavovali jen za cenu faulů domácí obránci. V poslední dvacetiminutovce se s ubíhajícím časem vkrádala na domácí kopačky čím dál větší nervozita a podobně jako Vsetínským, i jim silný vítr v zádech dělal spíše problémy, než aby byl výhodou. V 73. minutě si však vytvořili velkou příležitost, když po pravé straně unikl Holík, jehož velmi nebezpečný centr po zemi proletěl napříč malým čtvercem a ke zklamání domácího obecenstva na něj nikdo nedosáhl. Naopak Vsetínští se mohli podruhé radovat v 77. minutě, kdy po velkém závaru v šestnáctce vypálil nejprve Naňák do hradby těl, po něm ho následoval ještě Pniok, ale ani on úspěšně nezakončil. Ke konci utkání se ještě domácí všemožně snažili docílit alespoň vyrovnávací branky, ale jako už mnohokrát během hrací doby naráželi na tvrdý a neoblomný vsetínský beton, který změnu stavu již v žádném případě nepřipustil.
Výkon vsetínského celku v tomto střetnutí byl vysoce taktický a více než příkladný. Všichni hráči na ploše si během devadesáti minut zřejmě sáhli až na samotné dno svých fyzických sil, za což byli odměněni zaslouženým vítězstvím.

Zisk 23 bodů a páté místo po podzimní části divizní soutěže je nejlepším umístěním klubu v dosavadní novodobé historii v rámci samostatné České republiky.
Závěrem je třeba podotknout, že situace, do které se dostal vsetínský tým před samotným zápasem, týkající se velmi nízkého počtu hráčů, se snad již nikdy v budoucnu nebude opakovat!!

Sestava Vsetína: Eliáš – Horák, Dulík, Matyáš, Surovec – Stuchlík, Dekleva, Vítek, Naňák,
Gerža – Novák (39. min. Pniok)

Poděkujme tedy všem hráčům, trenérům, funkcionářům, fanouškům, i těm dalším, kteří se o fotbal ve Vsetíně starají a popřejme jim zaslouženou a dlouhou „zimní fotbalovou dovolenou“. A dále hodně zdraví, osobní, rodinné i sportovní pohody v novém roce, a již dnes se těšme na jarní odvetnou část soutěže, která bude ještě určitě velmi zajímavá.

Aktuální články

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE: SFK ELKO HOLEŠOV

V devatenáctém kole odvetné časti divize skupiny „E“ zajíždějí vsetínští hráči do Holešova, kde se utkají se stále se lepšícím...

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...