Martin Němec |

Vsetínský Neuer Jakub Eliáš vzkazuje fanouškům – Najděte si cestu Na Lapač i Na Tyršovku!

Vyhrál hlasování o nejlepšího Valacha krajského přeboru doslova v hodině dvanácté. A pak nám poskytla ochotně vsetínská brankářská jednička Jakub Eliáš ochotně následující rozhovor.

Jak hodnotíte podzimní výkony a celkové umístění Vsetína?
Po sestupu z divize se kádr hodně změnil, přišli noví trenéři, do zápasů se na podzim zapojili hráči z dorostu, což je dobře, ale chvíli trvá, než si to všechno sedne. V divizi jsme byli rádi za každý bod a do poslední chvíle bojovali o záchranu, není jednoduché za dva měsíce přepnout a chtít v zápasech diktovat tempo hry. Chtěli jsme po podzimní části být mezi nejlepšími, proto 4 . místo musíme brát jako úspěch, i když ztráta 9 bodů na vedoucí Luhačovice je v systému bodu navíc při nerozhodném výsledku velká. Kvalitu máme a na jaro budeme určitě chtít své postavení v tabulce vylepšit.

V čem nejvíce zaostává ve Vašem srovnání krajský přebor za divizí?
Rozdíl je velký. V každém divizním mužstvu najdete spoustu zkušených hráčů, kteří hráli ligu nebo se pohybovali většinu kariéry ve vyšších soutěžích a ten rozdíl je znát. S tím je i spojená taktická vyzrálost. Fotbal je v divizi rychlejší, takticky mnohem vyspělejší, a protože je většina mužstev z Ostravska, je pro nováčky mimo tento okres o to těžší se prosadit.

Jak se Vám chytalo za obranou, která často vinou zranění měnila své složení?
Obrana je základ každého týmu a my jsme neodehráli více jak dva zápasy ve stejném složení. V některých zápasech bylo vidět, že nám souhra v obraně vázla, obdržené branky jsou toho důkazem. Na tom musíme přes zimu nejvíce zapracovat, zpevnit defenzivu. Doufám, že se nám na jaro vyvarují zranění a karty, protože řídit obranu, kdy v obranné čtyřce hraje pokaždé někdo jiný, je složité. Já osobně jsem rád, za každý zápas, který můžu chytat.

Který zápas Vám na podzim z Vašeho pohledu vyšel nejvíce?
Brankářská pozice je specifická, někdy vás to třikrát trefí a lidi vás chválí, jindy dostanete branku, když třeba nevidíte přes obránce a jste za hlupáka, i když máte velmi malou šanci zasáhnout. Z brány je pohled vždy jiný, než z jiné části hřiště. Z mého pohledu byl pro mě nejlepší zápas s Provodovem, kdy se mi podařilo první tři penalty chytit a jednu proměnit. Znamenalo to pro nás bod navíc, který na konci pro nás může být hodně důležitý.

Který zápas Vám za podzim z Vašeho pohledu vyšel nejméně?
Mrzí mě první poločas ve Štítné, protože jsme dostali tři branky a bylo po zápase, kdybych chytil něco navíc, mohl zápas vypadat jinak, protože hned na začátku druhé půle jsme neproměnili penaltu a pak soupeře „nepustili za půlku“. A pak ještě zápas v Bystřici, kdy jsme dostali branku těsně před poločasem na 0:1, střela z blízka kolem nohy, při troše štěstí jsem to mohl vykopnout, nakonec jsme prohráli 2:1. Já se vracím ke všem brankám, které dostanu, koukám na ně a přemýšlím, co příště udělat lépe, aby balon neskončil v síti.

Má Vsetín již letos na to, aby se vrátil zpět do divize?
Těžko říct, kvalitu určitě máme, ale jak už jsem říkal, ztráta na Luhačovice není malá. Před rokem jsme na divizi nebyli připraveni, nešli jsme do soutěže s pokorou. Nyní se klub snaží stabilizovat, což je to hlavní. Není to o tom „jen“ postoupit, ale být připravený a schopen hrát v divizi důstojnou roli. Ať už se nám to letos podaří nebo ne, určitě se o to ještě popereme.

Jaký máte brankářský vzor, popřípadě, který současný brankář se Vám líbí?
Já mám brankářské vzory spíše z mládí. V Baníku to byli moji vrstevníci Tonda Buček, Petr Bolek a Honza Laštůvka, jejich styl se mi vždy líbil. Nejlepší brankář současnosti je podle mě už nějaký ten rok Manuel Neuer.

Jak snášíte zimní přípravu? Trpíte?
Zimní přípravu a hlavně její začátek moc rád nemám, asi jako většina brankářů, protože balón v ruce moc nemáte. Ale je to potřeba, pak z toho čerpáte celý rok. Spíše než přípravou trpím pauzou, kdy se mistrovský zápas přes zimní přestávku nehraje skoro půl roku, to mi chybí a čekání je dlouhé.

Jak si vysvětlujete obrovský nárůst hlasů v poslední den naší ankety a Vaše vítězství?
Já jsem na vašich stránkách četl, že jsem ještě se spoluhráčem Patrikem Hořelicou vybrán a z toho jsem měl radost. Samotné hlasování jsem již nesledoval. Tento typ hlasování je vždy ošidný, ovšem to byly americké prezidentské volby taky :) Každopádně bych chtěl všem co pro mě hlasovali moc poděkovat, obzvlášť bráchovi a přítelkyni.

Co byste popřál vsetínskému fotbalovému fanouškovi do Nového roku?
Vsetín je, bylo a bude hlavně hokejové město. Popřál bych mu, ať si najde cestu nejen na Lapač, ale i na Tyršovku, kde taky bojujeme za náš klub a za Vsetín. Zároveň bych nejen jemu, ale všem popřál hlavně hodně zdraví.

Děkuji za rozhovor

Jakub Eliáš

zdroj: valasskyfotbal.cz

Aktuální články

DOROSTENECKÉ TÝMY ŠLAPOU, OBA TÝMY PORAZILY VRSTEVNÍKY Z VALAŠSKÉHO MEZIŘÍČÍ

Vzhledem k velmi nefotbalovému počasí o víkendu jsme po dohodě s Valaškým Meziříčím přehodili oba zápasy dorosteneckých týmů na...

VÝHERCE DRESU VYLOSOVAL ONDRA STRACHOŇ

Sobotního výherce vsetínského dresu vylosoval spolu s naší půvabnou Eliškou Ondra Strachoň, který nemohl nastoupit do zápasu. Viz...

ROLI FAVORITA NESPLNILI

FC Fastav Vsetín – 1. FC Viktorie Přerov 3:3 (1:1)Před výkopem poměrně jednoduchá záležitost se proměnila ve fotbalový horror. S...