Jiří Kořínek |

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE : FK ŠUMPERK

K prvnímu jarnímu utkání divize „E“ na hostující půdě zajíždí mužstvo Vsetína k svému nejvzdálenějšímu soupeři do Šumperku. S jeho historií a současností vás nyní krátce seznámíme ....


.... Počátky české kopané zde začínají až po II. světové válce. Česká menšina, která žila v Šumperku v době I. republiky, nebyla schopna založit a udržet českou kopanou v místě, které bylo baštou sudetských Němců.
V Šumperku se ihned po válce sešli nadšenci pro kopanou. Na podzim roku 1945 byl založen SK Šumperk, jež během několika měsíců založil pět odborů, z nichž největší vytvořil odbor kopané. Na jaře 1946 se hrál fotbal v oblastech, které neměly za okupace mistrovské soutěže, tzv. „Pohár pohraničí“. Vítězem se stalo mužstvo Šumperku, ale místo zařazení do 1. A třídy nastupovalo ve II. třídě. V sezóně 1946/1947 ji vyhrálo a postoupilo do 1. B třídy. Po jednoročním působení v této soutěži si hráči SK Šumperk vybojovali postup do 1. A třídy, v té době v rámci republiky třetí nejvyšší. V roce 1951 nastal vrchol šumperského fotbalu, neboť mužstvo SK Šumperk tehdy hrálo krajskou soutěž – druhou nejvyšší - po celostátním mistrovství. Poté následovalo nepříliš vydařené období šumperského fotbalu. Teprve až v ročníku 1969/1970 se blýsklo na lepší časy po vytvoření nového klubu Lokomotiva - Pramet Šumperk. O rok později postoupil tým do krajského přeboru Středomoravské fotbalové župy. V současné době se vytvořil mladý perspektivní celek s věkovým průměrem 23,5 roku, takže i zde jsou velké možnosti výkonnostního růstu.
Po mnoha letech strávených v nižších soutěžích je celek FK Šumperk od sezóny 2015/2016 stálým účastníkem divize.
Během zimní přestávky se kádr mužstva podstatně změnil. Trenér Pavel Tököly má z bohatého souboru možnost výběru té nejlepší jedenáctky. Po roční odmlce způsobené zdravotními problémy se vrátil do sestavy Yevhen Ostrovka. Dále na soupisku mužstva přibyly zimní posily Petr Nováček, Martin Antl, navrátilec z Velkých Losin Dominik Liďák a zařadili se do ní i dva talentovaní mladíci Ondřej Musílek a Marek Elšík.
K oporám týmu patří brankář Martin Kreizl, kapitán Paris Pourzitidis, jehož mladší bratr Marios úspěšně hájí barvy prvoligového Liberce, dále Stanislav Lavrovič, Patrik Strnad a Marek Smrž.
Týmu se vydařila série přípravných utkání. Za nejcennější skalp je možno považovat vítězství nad třetiligovým Uničovem v poměru 2 : 0. V posledním zápase před nadcházejícími odvetnými boji o mistrovské body tým výrazně rozstřílel svého soupeře, účastníka krajského přeboru z Velkých Losin, 5 : 1.
Hlavním úkolem šumperského celku je pochopitelně záchrana divizní soutěže, pro kterou všichni hráči, včetně realizačního týmu, udělají maximum.
V minulém kole, v jarním zahajovacím, se celku Šumperka podařil husarský kousek, neboť na půdě favorizovaného a vedoucího celku tabulky z Kozlovic dokázal zvítězit v poměru 2 : 1, brankami Martina Antla a Miloše Šidlíka.
V podzimním duelu se dařilo výrazně lépe vsetínskému mužstvu, které na svém stadionu přesvědčivě zvítězilo v poměru 4 : 0. Branky v tomto zápase střílel Jiří Vítek, a dále hráči, kteří již v klubu nepůsobí, a to Vitalii Nerukh 2x, a Marek Novák. To bylo druhé, a jak se ale později ukázalo, i bohužel jeho poslední vítězství v podzimní části.
V průběžné tabulce po 14. kole figuruje celek FK Šumperk na 11. místě, ihned za vsetínským týmem, se ziskem 11 bodů (bilance: 3 výhry, 2 remíze a 9 proher, skóre 14 : 33).

Aktuální články

PRVNÍ TRÉNINK NA TRÁVĚ

V pátek 15.3.2024 pustilo počasí na Valašsku poprvé na trávu i vsetínské fotbalisty. Tyršovka se probudila ze zimního spánku, byť máme...

PŘEDSTAVUJEME DALŠÍHO SOUPEŘE: FC KOSTELEC NA HANÉ

Ve druhém utkání jarní části divize zajíždí vsetínský celek opětovně na půdu soupeře. Tentokrát k prvnímu z nováčků, k mladému...

VSETÍN DOHRÁVAL V OLOMOUCI PO VYLOUČENÍ VÍTKA V DESETI, V ZÁVĚRU PŘIŠEL O VÝHRU

Fotbalisté Vsetína brali v prvním jarním mistrovském zápase bod. Valaši šli na hřišti HFK Olomouc do vedení v 56. minutě, kdy otevřel...