Martin Břenek (Valašský deník) |

CELKY MSFL A DIVIZÍ UŽ MAJÍ O REFORMĚ JASNO. NECHTĚJÍ USTOUPIT. V ČEM?

Jasný vzkaz pražskému vedení Fotbalové asociace ČR k chystané reorganizaci soutěží dali delegáti moravských soutěží na svém v týdnu mimořádně svolaném pracovním aktivu v Olomouci.

Celky Moravskoslezské ligy a především divize se v zásadním bodu v drtivé většině případů shodly, že o redukci počtu týmů v soutěži, respektive skupin, nemají zájem a nesouhlasí s ním ...


.... Pracovní setkání v hanácké metropoli bylo rozděleno na dvě skupiny – na celky hrající MSFL a divizní kluby. „Nálada a atmosféra byly konstruktivní a věcné. Všichni měli možnost se k chystaným změnám FAČR vyjádřit, přičemž ve většině případů panovala výrazná shoda,“ popsal náladu na setkání zástupců klubů místopředseda slavičínské kopané Ervín Haraga.

„Soutěže hrajeme my a nechceme si nechat funkcionáři z Prahy diktovat podmínky reformy. Shodli jsme se, že necítíme potřebu něco radikálně měnit, ani názvy soutěží,“ odmítl zástupce druhého celku divize E. 

„V některých věcech jsme se mírně názorově lišili, ale v jednom máme jasno – divize na Moravě se nemá redukovat na dvě skupiny, ale má se dál hrát ve třech,“ popsal zásadní výstup setkání zástupců divizí.

Také zástupci MSFL se shodli, že jejich soutěž má mít nadále 18 účastníků. Dalším citlivým bodem setkání byly povinné počty mládežnických klubů. Divize by měla mít povinně bez „vykoupení pokutou“ minimálně pět týmů mládeže, MSFL ještě o jednu více. „Nakonec jsme se v drtivé většině zástupců shodli, že na těchto počtech musíme striktně trvat! Jen to je zárukou zlepšení počtu fotbalové základny, která nás trápí. K tomu je ale potřeba i zvýšená podpora od svazu,“ poznamenal místopředseda holešovské kopané Petr Labancz. „Některým klubům tyto limity vadí, ale naštěstí je jich méně. Popravdě musí vzniknout požadavek, tlak, aby všechny kluby na moravské úrovni začaly ještě intenzivněji pracovat s mládeží. Pokud je k tomu nestrhneme, může v budoucnu celý fotbal na tom zaplakat,“ varuje Haraga.

Více emocí také přinesla rozprava o možném navrácení plateb za práci rozhodčích na klubovou úroveň, respektive zvýšení členských poplatků. „Většině se to nelíbí, ale já osobně při výši inflace proti tomu kategoricky nejsem. Jen se musí vědět proč a kam tyto zvýšené finance půjdou,“ poznamenal holešovský funkcionář.

„Případné nařízení platby rozhodčích kluby považuji za totální krok zpět. Většina pochopitelně nesouhlasila, tuto změnu si neumím představit,“ přiznal Haraga.

Jednou z nejpozitivnějších zpráv středečního odpoledne bylo potvrzení vedení moravských soutěží, že i díky rozšíření skupin ze 14 na 16 účastníků bude v tomto rozehraném ročníku sestupovat ze všech tří skupin je jeden, nejhorší celek.

„Cítíme, že největší organizační problémy jsou v Čechách. U nás je ten problém skromnější, umírněnější. Nyní cítíme stále větší touhu Prahy, FAČRu vše řídit, což není dobré. Nějaká reforma nás asi nemine, ale musí se opravdu pořádně prodiskutovat. Vše ale bude chtít více času,“ cítí za skaštický klub člen výboru Lukáš Motal.

„Podle posledních informací chce české fotbalové vedení vše odstartovat opravdu od sezony 2024/25, tedy všechny podmínky sestupů, postupů a všechny změny oznámit před nadcházejícím soutěžním ročníkem. Osobně bych ale nikam nespěchal, zvolnil tempo a vše pořádně připravil, prodiskutoval na všech úrovních,“ dodal slavičínský Ervín Haraga.


Aktuální články

DOROSTENECKÉ TÝMY ŠLAPOU, OBA TÝMY PORAZILY VRSTEVNÍKY Z VALAŠSKÉHO MEZIŘÍČÍ

Vzhledem k velmi nefotbalovému počasí o víkendu jsme po dohodě s Valaškým Meziříčím přehodili oba zápasy dorosteneckých týmů na...

VÝHERCE DRESU VYLOSOVAL ONDRA STRACHOŇ

Sobotního výherce vsetínského dresu vylosoval spolu s naší půvabnou Eliškou Ondra Strachoň, který nemohl nastoupit do zápasu. Viz...

ROLI FAVORITA NESPLNILI

FC Fastav Vsetín – 1. FC Viktorie Přerov 3:3 (1:1)Před výkopem poměrně jednoduchá záležitost se proměnila ve fotbalový horror. S...