Rudolf Muzika (Deník.cz) |

RESTRUKTUALIZACE FOTBALOVÝCH SOUTĚŽÍ. FOUSEK A PSOTKA VYSVĚTLUJÍ O CO PŮJDE.

Český fotbal má zase další důvod k debatám. Netýkají se ale Slavie či Sparty, rozhodčích nebo jiných kauz. Tématem od Aše po Karvinou je očekávaná restrukturalizace. V blízké době dostanou soutěže nový kabát, který spočívá v jejich označení. Ale nebude to jediná změna. Funkcionáři však uklidňují veřejnost: vše bude projednáno se snahou o co největší konsensus.


„Projekt reorganizace soutěží je nevyhnutelný krok. Současný systém soutěží v českém fotbale je dlouhodobě neudržitelný jak sportovně, tak ekonomicky,“ vzkázal Petr Fousek, šéf fotbalové asociace, podle něhož projekt reorganizace běží interně již déle než rok.

O co tedy přesně půjde? První plány unikly na veřejnost......


..... V zákulisí se mluvilo o návratu České fotbalové ligy k jediné skupině. Další hodně skloňovanou změnou má být zrušení B tříd, které v některým malých krajích paběrkují, nicméně třeba ve středních Čechách jich funguje pět - hraje je tedy 70 mužstev!

Jenže vše není tak horké, jak se zdá. Technický ředitel asociace Zdeněk Psotka uklidňuje, že ať už dojde k čemukoliv, určitě ne hned. „Vnímáme, jak citlivou otázkou možná restrukturalizace soutěží je. Pokud k ní dojde, odhaduji ji v horizontu dvou nebo tří let,“ říká bývalý trenér a dodává, že FAČR určitě přihlédne ke specifikům všech krajů a regionů - jejich fotbalové síle, počtu hráčů a klubů.

Zkvalitnění soutěží

„Vše musí dávat logiku i v ekonomické oblasti. Celý systém musí být nastaven tak, aby kluby měly ty nejlepší podmínky pro svoji činnost. A opakuji, do letošního 3. června určitě nic nebude připraveno, jak občas z éteru zaznívá,“ dodal Psotka.

Svaz hodlá jít změnami do kvality, hlavně divizí a vlastně i krajských a okresních soutěží. Bude muset ale vyřešit spoustu otazníků, některé v rozhovoru pro Deník odkryl minulý týden zástupce F(evoluce) a šéf berounského okresního svazu Ondřej Lípa. „Zachovat kvalitu je pro konkurenceschopnost českého fotbalu klíčové, na druhé straně je tady jeho udržitelnost. K té může vést zjednodušení struktury, aby nám týmy třeba v divize nejezdily od čerta k ďáblu a zároveň, aby byly soutěže atraktivní,“ řekl Lípa, podle něhož toho bude třeba vyřešit daleko víc a detailně. „Třeba rozhodčí a jejich uplatnění. Kdo a jaké soutěže bude řídit? Změní se poměry? Nebudou už teď kriticky podfinancované okresy moc nefouknuté, až tam sestoupí týmy k B tříd? Kdo zbytek bude platit, budou se podílet kluby, nebo FAČR? Je to prostě mnoho otázek,“ podotkl.
Ne všem se to bude líbit

Psotka připomněl, že téma reorganizace soutěží se neslo fotbalovou komunitou už v době před pandemií covidu. Během ní navíc došlo k dalšímu úbytku členů i klubů. „Především na nejnižší, tedy okresní úrovni. Toto téma pochopitelně rezonuje dál ve smyslu, že z nižších soutěží se doplňovaly týmy výše, aby zůstal zachován systém provozuschopnosti soutěží," vysvětlil Psotka.

Fousek i Psotka dobře vědí, že ne všem se bude nová struktura soutěží líbit. Sestupů a pádů bude hodně a tohle fotbaloví činovníci doslova nesnáší, do hry hodně vstupuje lidské ego.

Šéf fotbalové asociace podotýká, že změny ještě zdaleka nejsou jasně dány. „Chápu, že se najdou i nesouhlasné názory, buď z neinformovanosti nebo z důvodu upřednostnění vlastních zájmů, protože nikdo nechce sestupovat nebo mu vyhovují nižší cestovní náklady. Ale naší povinností je se k tomu postavit s nadhledem a odstupem v zájmu fotbalu jako celku. Zdůrazňuji, že zatím žádné rozhodnutí nebylo přijato,“ uzavřel Fousek.

Aktuální články

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...

NOVÉ DRESY FASTAVU POKŘTĚNY VÝBORNÝM VÝKONEM A VÝHROU

Zápas měl vysoké tempo hned od 1.min. My jsme byli aktivní a hostující golman musel krýt dvě těžké střely. Bohužel to byli oceláři,...