Martin Břenek (Deník.cz) |

KONEC DIVIZÍ, PŘEBORŮ, ALE HLAVNĚ I.B TŘÍDY. BLÍŽÍ SE DALŠÍ FOTBALOVÁ REVOLUCE!

Další fotbalová revoluce je na obzoru! A týkat se bude především výkonnostních, amatérských soutěží. Vyplývá to ze zasedání Regionální komise Fotbalové asociace ČR, která vyhodnotila dotazníkovou akci na téma projektu restrukturalizace soutěží FAČR, jenž má má velkou podporu z hnutí.

V lednu se sešla pracovní skupina Regionální komise, zřízená k tomuto účelu a připravila návrh pro Výkonný výbor FAČR. Návrh bude každopádně diskutován ve všech soutěžních úrovních FAČR, náležitě komunikován a jeho účinnost poté schválena s dostatečným časovým předstihem.

„Rozhodující bude vyjádření Výkonného výboru FAČR v Praze a následně výkonného výboru Zlínského KFS, kde je již nyní shoda s novým, dvoustupňovým uspořádáním. Následně budou kluby seznámeny s restrukturalizací, postupovým a hlavně sestupovým klíčem na červnovém losovacím aktivu. Dvoustupňové soutěže by pak mohly být spuštěny od sezony 2024/25,“ uvedl místopředseda Zlínského krajského fotbalového svazu a šéf OFS Zlín Pavel Brímus.


„Nyní v celém našem kraji sbíráme názory všech klubů, které hrají v krajských a okresních soutěžích, ale reorganizace je nevyhnutelná. Máme nejvíce výkonnostních tříd, třeba Rakousko a Slovensko má o dvě méně, k čemuž se chceme dostat i my,“ podotkl Brímus.

A co je podstatou plánované reformy? Všechny soutěže v Česku se budou nově jmenovat ligy - od té první profesionální až po osmou, což je nynější III. třída. Současná III. liga (ČFL a MSFL) bude jen jedna (3. liga), divize na Moravě (4. liga) budou opět jen dvě. Všechny o 16 účastnících. Krajské soutěže definitivně vypustí I. B třídy a složení bude: Krajský přebor - 5. liga, I. A třída - 6. liga – by měla mít dvě skupiny. Okresní svazy budou řídit 7. ligu (okresní přebor) a 8. ligu (III. třídy). V případě OFS Zlín, fotbalově nepočetnějšího okresu v republice, se vážně uvažuje i o 9. lize.

Předmětem diskuze v těchto týdnech tak nyní je, v kolika účastnících se bude hrát nejen krajský přebor. Dost týmů se totiž přiklání k šestnáctičlennému. Další ligy níže budou mít spíše nižší počty účastníků – 14 nebo 12.

„Aktuálně řešíme také možnost, že by I. A třída neměla dvě, ale hned tři skupiny. Nejenže by v případě restruktualizace nedošlo k tak velkému odlivu, sestupu týmů z krajských soutěží, ale navíc by se mohlo hrát ve 14 účastnících. Dlouhodobě totiž máme zjištěno, že týmy u nás nechtějí hrát ve středy a to by celky v soutěžích o 16 účastnících asi neminulo,“ poznamenal sekretář Zlínského KFS Radovan Lukáš. „Vše se nyní připomínkuje, komunikuje, řeší. S jakým návrhem přijde Zlínský KFS, rozhodne až výkonný výbor,“ zdůraznil.

Na základě finálního rozhodnutí VV FAČR pak bude Zlínský KFS řešit postupový a sestupový klíč zejména v I. B třídách, které se zruší. Představit konkrétnější řešení resktruktualizce by měl pracovní aktiv, jenž je naplánován na polovinu března ve Zlíně.

Také okresní fotbalové svazy v kraji vnímají potřebu snížení výkonnostních stupňů a v zásadě nemají problém s restruktualizací. „Pro nás se v řízení nic zásadního nezmění, dvoustupňový systém máme už čtvrtým rokem. Už jsme na výkonném výboru počítali, že do našich soutěží může přibýt nějakých šest devět klubů, dle počtu skupin, týmů v 6. lize (I. A třídě). V součtu to bude nějakých 36 týmů, což v praxi znamená, že bychom měli jednu sedmou ligu a dvě skupiny osmé ligy po 14 účastnících. Ideální,“ poznamenal předseda OFS Uherské Hradiště František Miko. Bez větších problémů příliv celků z krajských soutěžích „ustojí“ také na Vsetínsku a Kroměřížsku, dvou nejmenších fotbalových okresech v kraji.

Naopak vrásky na čele mají na Zlínsku, jehož okres má ve fotbalovém hnutí největší počet členů, hráčů, klubů a soutěží. Více, než celý Karlovarský kraj. „Pro řadu lidí, klubů to bude léčba šokem. Živě o celé reformě diskutujeme napříč komisemi, hlavně STK, té přibude práce. Na okresech budeme mít více klubů, více práce s rozlosováním,“ poznamenal.

Při nejčernějším scénáři zúžení krajských soutěží totiž může do OFS Zlín přijít až 16 týmů! „Už teď máme pět soutěží. Naštěstí v návrhu se počítá, že v podobně velkém okrese by mohla vzniknout i 9. liga,“ připustil Brímus s tím, že za něj by celé reformě prospěl i ještě roční odklad. „Jedná se o docela zásadní změnu, které by prospělo více času na vstřebání, vyrovnání se s novou realitou. Vím o řadě lidí, co ji nepodpoří a naopak. Zatím je to vyrovnané jako prezidentské volby. Uvidíme, co přinesou příští dny, všichni nyní budeme muset hodně komunikovat a naslouchat,“ dodal fotbalový funkcionář Pavel Brímus.



Aktuální články

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE: SFK ELKO HOLEŠOV

V devatenáctém kole odvetné časti divize skupiny „E“ zajíždějí vsetínští hráči do Holešova, kde se utkají se stále se lepšícím...

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...