Jiří Kořínek |

PŘEDSTAVUJEME NAŠEHO PŘÍŠTÍHO SOUPEŘE : FC ZBROJOVKA BRNO „B“

Brněnský B – tým je v tomto ročníku poprvé účastníkem divize skupiny „E“. Doposud zápolil ve skupině „D“, kde dosahoval střídavých úspěchů. V této sezoně má však vytýčený jasný cíl, a to postup do Moravskoslezské fotbalové ligy. V jeho kádru pravidelně nastupují hráči, kteří střídavě pendlují mezi první ligou a divizí. Namátkou můžeme vybrat hráče Lukáše Rogožana, jenž je prozatím suverénně nejlepším střelcem soutěže, oporami brněnského „béčka“ jsou dále Ota Kohoutek, Vojtěch Šmíd a Filip Blecha.


Vsetínský celek se s rezervou Brna ještě v žádné soutěži nepotkal, a proto budeme právem zvědaví, jak si v tomto náročném měření sil povede.

Pojďme si našeho zítřejšícho soupeře představit :
V sobotním utkání podzimní časti divize skupiny „E“ přivítáme v domácím prostředí velmi mladý, perspektivní a nesmírně silný tým rezervy Zbrojovky Brno. Historii brněnského fotbalu, která je obzvlášť pestrá a zajímavá, se vám pokusíme přiblížit v následujících řádcích.
První zmínky, které vedou k dnešnímu klubu FC Zbrojovka Brno, směřují do tehdy předměstské části Brna - Židenic a datují se od roku 1907. V té době již existoval v Židenicích klub Horymír, a taky Studentský tým Židenice. Po několika sezonách se ale fotbal ze Židenic postupně vytratil, a tento stav trval až do roku 1913. Nespokojenost s osudem fotbalu v Židenicích vyvrcholila dne 14. ledna 1913, kdy se v hostinci „U Machů“ sešli zbylí členové Studentského týmu s mladíky z juniorského celku Achilles. Hlavním iniciátorem srazu byl Cyril Lacina, syn zámožného mlynáře, velký fanda a velmi štědrý fotbalový mecenáš. Za domácí hřiště byl zvolen tehdejší plácek Achillu u nádraží. Premiérové utkání se odehrálo v Kroměříži, a žideničtí hráči do něj nastoupili v původních červeno – bíle pruhovaných dresech. Od první sezony se také začala psát historie pravidelných derby zápasů s Moravskou Slavií.
Za dob první světové války bojovala většina fotbalových i sportovních klubů o holé přežití. Židenický klub měl ale v této době dvě velká plus, která se ukázala být rozhodující v udržení a posilování fotbalového klubu – mouku a vojenskou nemocnici. Za pravidelný přísun mouky nebylo o případné posily nouze. I personál vojenské nemocnice strádal a za vítaný příděl mouky byl ochoten sem tam nějaký ten odchod šikovných fotbalistů na bojiště pozdržet. Tak se například zachránil před odjezdem na frontu výborný hráč Svatoš, který nenarukoval z důvodu vymyšlených žaludečních vředů a prožil celé válečné období v Brně.
V těchto dobách začala v Brně i další tradice, která se táhne až do dnešních dnů a bude zřejmě pokračovat i nadále. S příchodem kvalitních hráčů se stupňoval zájem o fotbal i mezi dorostenci, z nichž vyrostlo později mnoho výborných fotbalistů. ...


 


.... Po první světové válce přichází do klubu partner, se kterým bude jméno klubu spjato na dlouhou dobu, a to brněnská Zbrojovka. Zásluhou jejího ředitele ing. Mihala začal přísun posil, zejména z Kladna. Zápasy se v té době hrávaly převážně s místními kluby nebo s celky z Rakouska, či Maďarska. K památným zápasům patří např. klání se zdejším židovským mužstvem Makkabi, jehož dres svého času oblékalo osm maďarských reprezentantů. Z této doby pochází i nepředstavitelný úspěch židenického fotbalu, který takto nabitý tým drahých hvězd porazil roku 1924 v poměru 7:3. V roce 1925 se zrodila první profesionální liga, do které však žideničtí fotbalisté prozatím nezasáhli. Současně s první ligou se rozběhl i amatérský šampionát. Druhým rokem se do něj probojovali i Žideničtí a dostali se až do finále. V něm porazili po divoké přestřelce Spartu Košíře 6:5, a tak se roku 1926 stali amatérskými mistry republiky.
I když bylo mužstvo nejprve nasazeno do profesionální druhé ligy v ročníku 1932/1933, přesto ji vyhrálo s náskokem tří bodů a postoupilo jako první moravský klub v její historii do 1. ligy (sezona 1933–1934). V první sezoně skončilo těsně nad sestupovým místem, ovšem druhý ročník zakončilo na výborném třetím místě, ihned za oběma pražskými „S“.
Za II. světové války se nežilo klubu dobře. Byl zakázán profesionalismus a skončila i podpora Zbrojovky. Na krátký čas se fotbalové zápasy stávají místem setkání vlastenců, a jako na jediném místě si zde mohli diváci zakřičet a vyjádřit se i k neutěšené politické situaci.
Sezona 1946–1948 byla trochu zvláštní. Změn ve fotbalu bylo požehnaně. Žideničtí se po krátkém působení ve druhé lize vracejí zpět do první ligy. Klub byl nejprve přejmenován na Sokol, po únorových událostech na Zbrojovku. V roce 1949 postrádalo Brno prvoligový tým a postupem času začal mít lepší zvuk hokej než fotbal. Opětovný vzestup mezi elitu se datuje od roku 1953. V Brně vzniká nový klub Rudá Hvězda. Název klubu nikdy fanouškům nepřirostl k srdci, a tak si ho záhy přejmenovali na Kometu. Dalším mezníkem v brněnské kopané byl rok 1962, kdy měl tým přejít pod působnost Královopolských strojíren (znám pod názvem KPS). Naštěstí však k tomu nedošlo. Mužstvo se v tomto roce skládalo z výborných hráčů, jako např. Schmucker, Viktor, Popluhár, Lichtnégl, Bubník a dalších.
Zbrojovka si postupně vydobyla zvučné jméno s vizitkou hráčů, kteří individuálně ale i týmově předváděli v sedmdesátých letech to nejlepší, co v nich bylo. Kroupa a Jarůšek se stali hvězdami týmu. Návštěvy „Za Lužánkami“ sahali ke čtyřiceti tisícům. Brno bylo v té době bez nadsázky metropolí československého fotbalu, což doložilo v sezoně 1977/78 pod vedením legendárního trenéra Josefa Masopusta mistrovským titulem.
Rok 1992 je ve znamení změny hlavního partnera klubu. Ten přebírá podnikatel Lubomír Hrstka. Ze jména klubu zmizela Zbrojovka, a tým nesl název Boby Brno. Díky finálové účasti v Českém poháru se mužstvo probojovalo do Poháru vítězů pohárů, kde však již v prvním kole narazilo na německý Bayer Leverkusen a po prohrách doma i venku ze soutěže vypadlo. Brněnská „Flintůvka“, jak bylo mužstvo přezdíváno svými fanoušky, se představila v ročníku 1997/1998 v poháru UEFA, kde přešla ve druhém předkole přes litevský tým Kaunas, ve třetím poté ztroskotala na rakouském mužstvu, v té době věhlasném Rapidu Vídeň. V sezoně 2003 okusilo mužstvo Intertoto cup, kde dokráčelo až do čtvrtfinále, v němž neuspělo proti francouzskému mužstvu EA Guingam.
Od roku 2010 nese klub až do současnosti název FC Zbrojovka Brno, který již vlastnil v roce 1990.

Aktuální články

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE: SFK ELKO HOLEŠOV

V devatenáctém kole odvetné časti divize skupiny „E“ zajíždějí vsetínští hráči do Holešova, kde se utkají se stále se lepšícím...

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...