Jiří Kořínek |

PŘEDSTAVUJEME SOUEŘE : TJ SLOVAN BZENEC

V devátém kole zajíždějí vsetínští fotbalisté k jednomu z mála soupeřů z jihu Moravy, a to na půdu nevyzpytatelného mužstva Bzence.
Počátky sportovní činnosti v Bzenci se datují již od roku 1920, kdy vojenští příslušníci zdravotního skladu a telegrafního útvaru poprvé oblékli trenýrky, košili s hvězdou na prsou a honili kulatý míč na místním plácku v části Doubrava.
Studenti v Bzenci nezůstávali v ničem pozadu. Se zanícením a zápalem pro sport na čerstvém vzduchu a slunci shlukovali kolem sebe řadu dalších zájemců a založili klub S.K. Junior. Že to brali naprosto vážně, svědčí i vyžádané potvrzení Městského úřadu v Bzenci z dubna 1922, kterým se povolovalo hrát fotbal o nedělích a svátcích na shora uvedené Doubravě. Nejdříve se zápolilo na půdě mezi kopkami sena, později o kousek dále „U Šištotu“. Vynaložením veškerého umu a přesvědčováním byly dřevěné kůly na branky získány od zámožného statkáře, míč zakoupen z těžce naspořených haléřů, a tak nastaly nekonečné boje na hřišti i na ulicích. Fotbal se hrál bez omezení času a až večerní šero nemilosrdně odpískalo konec zápasů. První průkopníci, složení převážně ze studentů, jako zakladatelé prvého kroužku, nalezli v dohledné době v dalších utvořených klubech – Meteor, Slavia, Makabi silnou konkurenci, které po porážkách od S.K. Junior – studentská jedenáctka – zanikají a začleňují se do řad prvého kroužku. Ale i na tyto vítěze přišla pohroma dne 12. června 1922, kdy dostali pořádný výprask od SK Slovan Lideřovice po výsledku 0:5.To bylo příliš silné koření pro Bzenčany. Ihned na to přichází z Lideřovic pozvání parlamentářů studentské jedenáctky na Doubravu na jednu neděli odpoledne, kde bylo po krátkém jednání dohodnuto spojení obou kroužků pod názvem SK Slovan Bzenec.
Výsledek sloučení se projevil již v říjnu 1926, kdy Bzenec porazil v té době silný SK Kyjov 3:1. V roce 1928 byl ustanoven řádný klub ohlášený na příslušných místech a nastává skutečná veřejná sportovní činnost. Mimo kopané se provozovala také házená a později i hokej.

Tak jako ostatní, byl i fotbalový klub jednou nahoře, podruhé dole. V letech 1932–1934 byla zásluhou čestného člena klubu pana Leopolda Skály, který daroval kus pozemku na řádné hřiště, a za přispění městské rady a vlastní svépomocí, vybudována a oplocena plocha „U lesa“. V roce 1941 se Slovan probojoval do 1. B třídy. V době okupace a nasazení hráčů na nucené práce klub živořil. Spolková činnost se udržovala pouze schůzováním. Pět hráčů odešlo do ilegality a bojovalo v západních armádách ve Španělsku a Jugoslávii. Dva z nich položili životy na oltář svobody.
Dalších pronikavých úspěchů dosahoval Slovan v letech 1962–1963 již ve sjednocené tělovýchově, kdy se probojoval do okresního přeboru. Přišly další úspěchy i nezdary. Jeden rok hrálo mužstvo mužů 1. A třídu a po reorganizaci (snížení o osm mužstev) se opět vrací do okresních soutěží. Více než patnáct let trvalo úsilí funkcionářů, aby Bzenec opět patřil na výslunní, a to mezi nejlepší mužstva okresu Hodonín. Za svoji éru změnil klub několikrát název na: TJ Slovan, TJ Slavoj, Tělovýchovná jednota, aby dnes užíval původní název Slovan. V sedmdesátých letech minulého století začalo budování nového sportovního areálu v zámeckém parku. První povrch hřiště byl škvárový. Za vydatné pomoci města se podařilo zřídit tréninkovou plochu a hlavní hřiště se zatravnilo. Současně byly postaveny šatny pro čtyři mužstva. Po roce 1990 následovala jejich rekonstrukce a provedla se přístavba garáží a dvou bytů. O kvalitu hrací plochy se staral bývalý výborný hráč Petr Říha. Bzenec se chlubil i velkými hráčskými osobnostmi, jako např. Antonínem Janečkem, Karlem Ulrichem, Ludvíkem Stočkem, Miroslavem Kováčem a z nejmladší generace Liborem Škodíkem.
Od roku 1985 se datuje zvýšený zájem o fotbal a postupně se muži propracovávají znovu až do 1. A třídy. Vedení oddílu se v té době zaměřilo zejména na práci s mládeží. Pro podporu oddílu vznikl v roce 1991 fanclub. Ve své náplni měl především pomoc mládežnické kopané a zajišťování sponzorství pro utkání v domácím prostředí. Cíle si stanovil vysoké, ale pro nezájem členstva jeho činnost skončila 29.8. 1993.
V posledních patnácti letech klub významně spolupracuje s městem Bzenec. Sportovní areál byl převeden do majetku města a údržba sportovišť se provádí z městského rozpočtu!!
V roce 2000 se dostal do Bzence i reprezentační fotbal. Na místním stadionu bylo sehráno přátelské utkání „sedmnáctek“ České a Slovenské republiky. Za zmínku rovněž stojí mezistátní kvalifikační zápas o postup na ME v Německu sedmnáctiletých mezi celky Dánska a Slovinska dne 29.4. 2004, které skončilo smírně 2:2.
V současné době je tým dospělých stálým účastníkem divize. Nejprve byl zařazen do jižní skupiny „D“, poté přeřazen do skupiny „E“. Pohybuje se převážně ve druhé polovině tabulky bez ambicí na postup, resp. se vyhýbá bojům o záchranu.
Loňské měření sil vyznělo lépe pro vsetínské hráče, neboť v podzimním klání dokázali na hřišti Bzeneckých zvítězit v poměru 2:1, v jarní odvetě skončilo utkání na stadionu v Tyršově ulici bezbrankovou remízou.
V minulém ročníku obsadil celek Bzence desáté místo se ziskem 32 bodů (bilance: 8 – 8 – 10, celkové skóre 36:44).
Mezi největší opory týmu patří Dalibor Zeman, Tomáš Zůbek, David Šebesta, Jakub Linek, Dominik Pelikán a Petr Kasala.

Aktuální články

DOROSTENECKÉ TÝMY ŠLAPOU, OBA TÝMY PORAZILY VRSTEVNÍKY Z VALAŠSKÉHO MEZIŘÍČÍ

Vzhledem k velmi nefotbalovému počasí o víkendu jsme po dohodě s Valaškým Meziříčím přehodili oba zápasy dorosteneckých týmů na...

VÝHERCE DRESU VYLOSOVAL ONDRA STRACHOŇ

Sobotního výherce vsetínského dresu vylosoval spolu s naší půvabnou Eliškou Ondra Strachoň, který nemohl nastoupit do zápasu. Viz...

ROLI FAVORITA NESPLNILI

FC Fastav Vsetín – 1. FC Viktorie Přerov 3:3 (1:1)Před výkopem poměrně jednoduchá záležitost se proměnila ve fotbalový horror. S...