Jiří Kořínek |

PŘEDSTAVUJEME NÁSLEDUJÍCÍHO SOUPEŘE: FC TVD SLAVIČÍN

Dalším soupeřem našeho mužstva na cizí půdě bude tradiční a velmi silný celek Slavičína, mnoholetý účastník divize.
Fotbalové začátky ve Slavičíně se datují z první poloviny třicátých let minulého století. Stalo se tak na ustanovující schůzi klubu „Sportovní mládež Slavičín – Mladotice“ (S.M.S.), konané 23.05. 1935.
Již před zahájením činnosti klubu si vyznavači fotbalu upravili hřiště na pozemku pronajatém od obecní rady v místech nynější firmy SLAVI „Na Výpustě“. Zde se také uskutečnilo první oficiální utkání S.M.S. Tato tři písmena, zkratka názvu klubu „Sportovní mládež Slavičín – Mladotice“, byla vyšita i na prvních dresech – bílé košile, černé trenýrky. Hosté, fotbalisté ze sousedního Rudimova, odešli dne 2. června 1935 vysoko poraženi v poměru 1 : 5. Mezi další soupeře poté patřily týmy Nevšové, Šanova, Štítné, Bojkovic, Luhačovic a ostatních klubů z blízkého okolí.
Do župy byl již klub zaregistrován pod novým názvem S.K. Slavičín – Mladotice, a do mistrovských soutěží vstoupili Slavičínští jarem roku 1938. V roce 1941 se začalo hrávat ve Slavičíně na hřišti, kde vyrostla i pěkná tribunka. Obojí se nacházelo v místech nynějšího stadionu. K utkáním se jezdilo vlakem, na kole, ale chodilo se i pěšky. Podmínkám odpovídaly i výsledky. V té době byli slavičínští fotbalisté až do roku 1948 členy tzv. Hameleho župy. To hráli II. třídu – okrsek Slovácko. V následujících letech se organizace soutěží rok od roku měnila, a tak se ve Slavičíně střídal okresní přebor s 1. B třídou. Vrcholem byl rok 1956, kdy mužstvo bojovalo o postup do 1. A třídy. V opakovaném utkání na neutrálním hřišti ve Vsetíně prohráli Slavičínští s Valašským Meziříčím 2 : 5 ( v prodloužení) a vidina postupu se rozplynula....

....Další vzestup se dostavil až po deseti letech, kdy Spartak Slavičín v roce 1966 postoupil do 1. B třídy. V té již jednu sezónu působila i místní Dukla. V šedesátých letech balancoval slavičínský Spartak mezi 1. B třídou a okresním přeborem, zatímco Dukla byla úspěšnější. Ta usilovala o postup do 1. A třídy a v roce 1969 jej skutečně vybojovala. Rok na to došlo ke spojení fotbalových sil ve Slavičíně. Díky tomuto sloučení s místní Duklou získal Spartak 1. A třídu a „B“ mužstvo 1. B. třídu. Hráči i funkcionáři obou klubů se sjednotili pod hlavičkou TJ Vlárské strojírny Slavičín. Tak se sešla výborná hráčská parta, která hned v úvodní společné sezóně bezpečně v 1. A třídě zvítězila s desetibodovým náskokem a postoupila do tehdejšího přeboru Středomoravské župy. Tato struktura soutěže měla jen tříleté trvání. Dalším velkým vrcholem fotbalového oddílu pak byla sedmdesátá léta minulého století.
Po dvouletém účinkování v 1.A třídě se stal Slavičín účastníkem přeboru Jihomoravského kraje. Následující tři léta byla pro Slavičín svátkem fotbalu a celé město fotbalem žilo. Vrcholu bylo dosaženo ihned v první sezóně 1974 – 1975, kdy Vlárské strojírny Slavičín v konečném účtování dosáhly až na vynikající třetí příčku. Po sestupu v roce 1977 se rok co rok usilovalo o návrat do přeboru, leč marně. To se podařilo až o několik let později, kdy se vybojoval zpět nejen postup do Jihomoravského přeboru, ale brzy na to i do divize, ve které v každém soutěžním ročníku patřil tým vždy ke štikám soutěže. Tak se tomu děje i v současnosti, jelikož se mužstvo, vedené zkušeným bývalým prvoligovým internacionálem Petrem Slončíkem, usadilo vždy na nejvyšších místech. Slabší výpadek zaznamenal celek pouze v podzimní části loňské sezóny, kdy se překvapivě pohyboval ve spodních patrech soutěže. Jaro však již bylo daleko úspěšnější, poněvadž se tým dokázal v pravou chvíli semknout a vybojovat devátou příčku tabulky s 33 body (bilance: 9 – 6 – 11, skóre 42 : 53).
V minulém ročníku bylo ve vzájemném měření sil úspěšnější vsetínské mužstvo. V podzimním klání na svém stadionu dokázalo zvítězit 2 : 0, v jarní odvetě se poté oba týmy rozešli smírně po výsledku 1 : 1, když Slavičínští vyrovnali brankou z pokutového kopu v posledních vteřinách zápasu.
K oporám týmu patří Stanislav Vypušťák, Martin Goňa, nestárnoucí Petr Švach, Ondřej Školník, bývalý vsetínský hráč Pavel Naňák, Jakub Žůrek a Vlastimil Juřica.

Aktuální články

Z DALEKÉHO SEVERU PŘIVÁŽEJÍ REKORDNÍ VÍTĚZSTVÍ

FK Šternberk – FC Fastav Vsetín 1:5 (1:3)K utkání jedenadvacátého kola zajížděli vsetínští hráči do Šternberku k celku, který je...

VSETÍN S PĚTI RŮZNÝMI STŘELCI UDĚLAL SE ŠTERNBERKEM RYCHLÝ PROCES

Trenér Lukáš Pazdera : "Musím říct, že jsme měli raketový nástup a v 11. minutě jsme vedli 0:3. Samozřejmě sebevědomí přirozeně...

VSETÍN MĚL RAKETOVÝ NÁSTUP, PO JASNÉ VÝHŘE 5:1 PŘESKOČIL BZENEC A JE TŘETÍ

Tak brzy hotovo na jaře ještě neměli. Fotbalisté divizního Vsetína v sobotním zápase 21. kola vyřídili domácí Šternberk 5:1 a...