Jiří Kořínek |

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE: SFK ELKO HOLEŠOV

V dalším utkání podzimní časti divize skupiny „E“ zajíždějí vsetínští hráči do Holešova, kde se střetnou s loňským nováčkem soutěže. Historii i současnou vizitku mužstva vám přiblížíme v následujících řádcích.

Město Holešov má bohatou fotbalovou minulost. Klub SK Holešov byl založen již v roce 1905 (rovněž jako vsetínský fotbal), a patří tak mezi nejstarší na Moravě. V období do II. světové války hrával na škvárovém hřišti „Střelnice“, ale taky na loukách u cukrovaru ve Všetulých nebo na „plácku“ reálného gymnázia. V té době čítal na 130 členů. Po roce 1948 byl přejmenován postupně na Sokol SK Holešov, po sloučení s klubem DSK Holešov na Tatran Holešov (rok 1953) a nakonec na TJ Holešov (r. 1972). Od roku 1958 hrával klub na travnatém hřišti „Stadionu Míru“.

V roce 2001 došlo k oddělení klubu od TJ Holešov a vznikl samostatný FK Holešov. V roce 2003 bylo dohodnuto sloučení klubů FK Holešov a TJ Slavoj Všetuly. Od té doby klub vystupuje pod názvem SFK ELKO Holešov a využívá i fotbalový stánek v místní části Všetuly. V roce 2005 se fotbal vrátil i na zrekonstruovaný stadion „Střelnice“. Kromě klubu SK Holešov působily v minulosti na území města Holešov i jiné fotbalové oddíly. Asi nejvýznamnější z nich byl Sportovní klub policie (známý pod hlavičkou SKP) Holešov, dříve Rudá hvězda (RH) Holešov, kde hráli příslušníci SNB, později vznikla Vojenská tělovýchovná jednota (VTJ) Holešov. Všechny kluby se však časem rozpadly a jejich členové přešli do SK Holešov.

Po mnoha letech strávených v nižších soutěžích (převážně l. B, I. A třída, krajský přebor), postoupil tým v roce 2021 do divize. Celá soutěž však byla pro holešovský celek doslova strastiplnou cestou. Až do předposledního kola nebylo jasné, zda v divizi setrvá. Závěrečná zápletka však pro Hanáky nakonec skončila záchranou, ve kterou po podzimní části věřil jen málokdo. Před vstupem do jarních odvet získal totiž celek pouhopouhých šest bodů. Na jaře však mužstvo v posledních zápasech doslova „vstalo z mrtvých“ a dokázalo divizi udržet.
Mezi největší osobnost holešovského fotbalu patří bezesporu Zdeněk Grygera, bývalý reprezentant České republiky a úspěšný hráč například Juventusu Turín, Ajaxu Amsterdam, či pražské Sparty.
Současný kádr doznal řady změn. Pikantností jistě je, že do týmu v letním přestupním termínu zamířili hráči Adam Bahounek a Tomáš Mlýnek, kteří ještě na jaře hostovali z Viktorie Otrokovice, dnes již SK Kvítkovice, v barvách Vsetína.

K oporám holešovského souboru, kromě výše uvedených dvou hráčů, patří Radek Janalík, Martin Charuza, Ihor Semenyna, Milan Lakomý.

V minulé sezoně vyzněla bilance obou mužstev naprosto vyrovnaně, neboť vsetínští hráči v prvém měření sil zvítězili 2 : 0, v odvetném zápase na půdě soupeře podlehli 2 : 4.

Celek Holešova skončil v uplynulém ročníku na předposledním, třináctém místě, když z 26 odehraných zápasů získal 17 bodů (bilance 4 – 5 – 17, celkové skóre 26 : 46).

Aktuální články

DOROSTENECKÉ TÝMY ŠLAPOU, OBA TÝMY PORAZILY VRSTEVNÍKY Z VALAŠSKÉHO MEZIŘÍČÍ

Vzhledem k velmi nefotbalovému počasí o víkendu jsme po dohodě s Valaškým Meziříčím přehodili oba zápasy dorosteneckých týmů na...

VÝHERCE DRESU VYLOSOVAL ONDRA STRACHOŇ

Sobotního výherce vsetínského dresu vylosoval spolu s naší půvabnou Eliškou Ondra Strachoň, který nemohl nastoupit do zápasu. Viz...

ROLI FAVORITA NESPLNILI

FC Fastav Vsetín – 1. FC Viktorie Přerov 3:3 (1:1)Před výkopem poměrně jednoduchá záležitost se proměnila ve fotbalový horror. S...