Jiří Kořínek |

PŘEDSTAVUJEME SOBOTNÍHO SOUPEŘE : FK ŠUMPERK

V prvním podzimním utkání divize „E“ přivítáme na domácí půdě nebezpečné mužstvo FK Šumperk, s jehož historií a současnosti vás nyní seznámíme.
Počátky české kopané zde začínají až po II. světové válce. Česká menšina, která žila v Šumperku v době I. republiky, nebyla schopna založit a udržet českou kopanou v místě, které bylo baštou sudetských Němců.

V Šumperku se ihned po válce sešli nadšenci pro kopanou. Na podzim roku 1945 byl založen SK Šumperk, který během několika měsíců měl pět odborů, z nichž největší byl odbor kopané. Na jaře 1946 se hrál fotbal v oblastech, které neměly za okupace mistrovské soutěže, tzv. „Pohár pohraničí“. Vítězem se stalo mužstvo Šumperka, ale místo zařazení do 1. A třídy nastupovalo ve II. třídě. V sezóně 1946/1947 ji vyhrálo a postoupilo do 1. B třídy. Po jednoročním působení v této soutěži si hráči SK Šumperk vybojovali postup do 1. A třídy, v té době v rámci republiky třetí nejvyšší. V roce 1951 nastal vrchol šumperského fotbalu, neboť mužstvo SK Šumperk tehdy hrálo krajskou soutěž – druhou nejvyšší po celostátním mistrovství. Poté následovalo nepříliš dobré období šumperského fotbalu. Teprve až v ročníku 1969/1970 se blýsklo na lepší časy po vytvoření nového klubu Lokomotiva - Pramet Šumperk. O rok později postoupil tým do krajského přeboru Středomoravské fotbalové župy.

Po mnoha letech strávených v nižších soutěžích je celek FK Šumperk od sezóny 2015/2016 stálým účastníkem divize. V současné době se vytvořil mladý perspektivní celek s věkovým průměrem 23,5 roků, takže i zde jsou možnosti výkonnostního růstu.
V minulém ročníku obsadilo mužstvo 8. místo, když získalo z 26 zápasů 36 bodů (bilance: 11 – 3 – 12, celkové skóre 41 : 44).
Nejlepším střelcem Šumperských se stal Marek Hausknecht se sedmi brankami. K oporám týmu patří Martin Kreizl, Robert Jurásek, Paris Purzitidis, Stanislav Lavrovič a Patrik Strnad.
V minulém ročníku se v dvojutkání Vsetínským moc nedařilo, neboť na půdě hostů podlehli výsledkem 0 : 1 a v domácí odvetě dokázali pouze remizovat 1 : 1. Věříme, že v utkání, které se odehraje na stadionu v Tyršově ulici v sobotu dne 13.08. 2022 se začátkem v 17:00 hod., tuto nepříznivou bilanci Valaši napraví.

Aktuální články

Z DALEKÉHO SEVERU PŘIVÁŽEJÍ REKORDNÍ VÍTĚZSTVÍ

FK Šternberk – FC Fastav Vsetín 1:5 (1:3)K utkání jedenadvacátého kola zajížděli vsetínští hráči do Šternberku k celku, který je...

VSETÍN S PĚTI RŮZNÝMI STŘELCI UDĚLAL SE ŠTERNBERKEM RYCHLÝ PROCES

Trenér Lukáš Pazdera : "Musím říct, že jsme měli raketový nástup a v 11. minutě jsme vedli 0:3. Samozřejmě sebevědomí přirozeně...

VSETÍN MĚL RAKETOVÝ NÁSTUP, PO JASNÉ VÝHŘE 5:1 PŘESKOČIL BZENEC A JE TŘETÍ

Tak brzy hotovo na jaře ještě neměli. Fotbalisté divizního Vsetína v sobotním zápase 21. kola vyřídili domácí Šternberk 5:1 a...