Michal Hosrký (Vsetínské noviny) a Michal Burda (Valašský deník) |

VSETÍNSKÉ DĚTI VEDOU KE SPORTU OLYMPIONIK MARTIN VRÁBLÍK ČI FOTBALISTA LUKÁŠ FUJERIK

Dětí, které se věnují sportu, v posledních letech ubývá. Tvrdou ránu jejich kondici i chuti sportovat zasadila také koronavirová epidemie a s ní související omezující opatření.

Ve Vsetíně se s nepříznivým vývojem, který už pociťují i místní sportovní oddíly, rozhodli bojovat novým projektem nazvaným
Sportovní školství aneb Trenéři do škol.

Za sebou má prvních pět úspěšných měsíců, kdy se dětem přímo v hodinách tělocviku věnují například trojnásobný olympionik Martin Vráblík, prvoligový fotbalista Lukáš Fujerik a další zkušení sportovci či kvalifikovaní trenéři z místních sportovních klubů. Cíl mají jediný: vylepšit dětem fyzičku a „zapálit"  je pro sport.

S prvotní myšlenkou posílení výuky tělesné výchovy v základních školách přišel mezi vsetínské zastupitele jejich kolega Roman Kalabus.
„O potřebě přivést děti k pohybu a sportování nejen po dlouhém lockdownu způsobeném koronavirem jsme začali intenzivně přemýšlet, hledat možnosti. Nakonec se myšlenku po jednáních se sportovními kluby a řediteli škol podařilo uskutečnit,“ těší starostu Vsetína Jiřího Růžičku.

Do projektu jsou prozatím zapojené třídy prvního stupně základních škol. Není ale vyloučené budoucí rozšíření na starší děti.  „Sportovní kluby poskytly kvalifikované trenéry, kteří docházejí do hodin tělesné výchovy a zatraktivňují výuku. Děti tak získávají lásku ke sportu, což je může přivést i k pravidelnému sportování,“ míní vsetínský místostarosta pro školství Tomáš Pifka.

Mezi trenéry jsou i sportovci s reprezentačními či ligovými zkušenostmi, jak už jmenovaný olympionik ve sjezdovém lyžování Martin Vráblík či fotbalista Lukáš Fujerik, který oblékal dres prvoligového Zlína, Jablonce či Slovácka.
Pro školáky je přítomnost zkušených trenérů a sportovců atraktivní. „Jsou nadšené,“ netají ředitel Základní školy Trávníky Libor Slováček. Stejný názor má ředitelka Základní školy Sychrov Pavlína Planková.
„K nám dochází Lukáš Fujerik a připravoval nové atraktivní aktivity a cvičení, do nichž se mohly zapojovat všechny děti. Tedy i ty, které doprovází asistent,“ oceňuje Planková.

Základní školu v Luhu navštěvuje Barbora Jurová, mimo jiné i trenérka vsetínských hokejistů. „Spolupráce s ní je super, děti ji mají rády. Přinesla i řadu podnětů pro učitelky, které je pak využívají ve svých hodinách,“ netají zástupce ředitele jmenované školy Ondřej Čtvrtníček.

„Se zaměřením na gymnastiku v prvním pololetí, kdy k nám docházel Radek Fojtík, jsme byli velmi spokojeni. Nyní jej střídá hokejový trenér Lukáš Marek, tak uvidíme, jaké novinky přinese,“ přidává své hodnocení prvního půlroku projektu ředitel ZŠ Rokytnice Hynek Hromada.

Nadšení jsou také na ZŠ Ohrada, kam pravidelně míří výše jmenovaný lyžař Martin Vráblík. Škola s ním spolupracuje dlouhodobě a děti si jej díky pestrosti náplně hodin oblíbily.

V minulých dnech se na vsetínské radnici uskutečnila schůzka lidí zapojených do projektu, aby zhodnotili jeho fungování v první polovině školního roku. „Všichni, včetně trenérů a zástupců vedení sportovních klubů, jsme se shodli, že je přínosný a chceme v něm pokračovat,“ prozradil výsledek starosta Jiří Růžička. Dodal, že náklady na práci trenérů jsou v rozpočtu města pokryté zatím do konce školního roku.


Aktuální články

Z DALEKÉHO SEVERU PŘIVÁŽEJÍ REKORDNÍ VÍTĚZSTVÍ

FK Šternberk – FC Fastav Vsetín 1:5 (1:3)K utkání jedenadvacátého kola zajížděli vsetínští hráči do Šternberku k celku, který je...

VSETÍN S PĚTI RŮZNÝMI STŘELCI UDĚLAL SE ŠTERNBERKEM RYCHLÝ PROCES

Trenér Lukáš Pazdera : "Musím říct, že jsme měli raketový nástup a v 11. minutě jsme vedli 0:3. Samozřejmě sebevědomí přirozeně...

VSETÍN MĚL RAKETOVÝ NÁSTUP, PO JASNÉ VÝHŘE 5:1 PŘESKOČIL BZENEC A JE TŘETÍ

Tak brzy hotovo na jaře ještě neměli. Fotbalisté divizního Vsetína v sobotním zápase 21. kola vyřídili domácí Šternberk 5:1 a...