Jiří Kořínek |

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE : 1. HFK OLOMOUC

Ve dvanáctém kole divizní soutěže zajíždí vsetínský celek k utkání do Olomouce, kde se střetne v Holicích s místním HFK.
Fotbalový klub 1. HFK Olomouc a.s. patří mezi nejvýznamnější a největší kluby na Moravě. Ve své současné činnosti navazuje na odkaz několika generací fotbalistů, funkcionářů a fandů tří historických velice úspěšných a známých fotbalových klubů, a to především na FK Holice 1932 a dále pak na FC Lokomotivu Olomouc a FK Hodolany.
FK Holice 1932 vznikl na předměstí Olomouce, jak je již z názvu patrné v roce 1932. Zakladatelé klubu si vybudovali pěkné oplocené hřiště a na podzim začali hrát. Nejdříve ve STAKu, ale ještě v prosinci 1932 vstoupili do HHŽF a jako začínající tým byli zařazeni do 4. třídy olomouckého okresu. Nadšení jak hráčů, tak funkcionářů přineslo hned dvakrát za sebou postup, takže již v roce 1934 hrálo mužstvo II. třídu, kde úspěšně bojovalo až do roku 1939. Válečná léta ale odsunula zájem o kopanou a nová kapitola se začala psát až po osvobození od roku 1945. V této poválečné době byl zájem o fotbal ve společnosti opravdu velký a členská základna se značně zvýšila. V roce 1953 se tělovýchova znovu reorganizovala a klub byl přejmenován na Spartak Holice. Pod tímto názvem hrál se střídavými úspěchy až do roku 1968, kdy se vrátil opět k původnímu názvu Sokol Holice. Po roce 1972 působil jako oddíl kopané TJ Olomouc – Holice. První větší úspěch zažil holický klub v soutěžním ročníku 1977/1978, kdy postoupil do 1. B třídy. Krajský přebor, dnešní župní přebor, se stal skutkem v sezoně 1989/1990. Holická kopaná ze široké základny vychovala řadu kvalitních fotbalistů. Mezi nejznámější patří bývalý hráč Baníku Ostrava a pražské Sparty Petr Slaný.

.... Skutečný rozmach klubu nastal v roce 1994, když do něj majetkově vstoupil Vladimír Dostál. Shodou okolností přišli v témže roce o své hřiště fotbalisté FC Lokomotiva Olomouc a v červnu došlo ke sloučení obou oddílů. V ročníku 1995/1996 postoupilo mužstvo do divize, kde dvakrát skončilo druhé, aby v ročníku 1998/1999 jednoznačně se ziskem 81 bodů a náskokem 26 bodů před Novým Jičínem zvítězilo a postoupilo do MSFL. Přesto, že v podzimní části skončilo na sedmém místě, dokázalo v jarních odvetách pouze jen jednou prohrát, a jako nováček MSFL vyhrálo a postoupilo do druhé ligy. Tu začalo ještě pod původním názvem, ale nutnost působit v profesionální soutěži jako akciová společnost, donutila vedení klubu založit a.s. 1.HFK Olomouc (První Holický Fotbalový Klub).
V roce 2000/2001, pro 1.HFK premiérovém, mužstvo obsadilo dvanácté místo, v ročníku 2001/2002 poskočilo na devátou příčku konečné tabulky. Bohužel po čtyřech letech v druhé nejvyšší soutěži přišel smutný sestup do MSFL. Přesto nenastalo období úpadku, jak se často po sestupu u některých klubů stává, ale právě naopak. Období po pádu o patro níže, tedy sezonu 2004/2005 lze nazvat obdobím konsolidace a nových výzev. Již před touto sezonou došlo k jednání představitelů klubů 1. HFK a.s. a FK Hodolany o možnosti spojení obou klubů z důvodu akutního nedostatku finančních prostředků na straně hodolanského klubu. Po řadě složitých jednáních a po odsouhlasení valnými hromadami obou oddílů přešla již před sezonou všechna žákovská mužstva FK Hodolany (6 mužstev) pod křídla 1. HFK Olomouc.
Sezona 2005/2006 se zapsala do análů klubu jako historická. 1. HFK Olomouc a.s. vstoupil do soutěží jako mohutný, finančně stabilizovaný klub s velkou mládežnickou základnou. I po sportovní stránce byla tato sezona velmi úspěšná. Muži „A“ skončili ve druhé lize se ziskem 41 bodů na šestém místě. Po skončení sezony 2006/2007 lze konstatovat, že právě tato byla nejúspěšnější v dějinách klubu. „A“ mužstvo prakticky do posledního kola bojovalo o historický postup do 1. Gambrinus ligy. Vlivem zranění se převážily misky vah na stranu pražských klubů Viktorii Žižkov a Bohemians 1905.
I v dalších letech si klub udržoval vysokou sportovní kvalitu, širokou mládežnickou základnu a důstojnou návaznost na bohatou historii a tradici klubu. Velkým úspěchem klubu bylo taky dobudování kryté jižní tribuny za brankou s kapacitou 1 000 diváků. Tím byla završena výstavba hlavního stadionu ve sportovním areálu, který je v současné době jedním z nejlepších v rámci České republiky na úrovní 1. národní ligy. Kromě skvělého zázemí pro sportovce (šatny, posilovna, sauna) bylo v roce 2018 rekonstruováno tréninkové hřiště s umělou trávou III. Generace, která slouží k tréninkům všech mužstev. V tomto roce došlo k zásadním změnám ve vedení klubu i v jeho sportovní strategii. Klub opustil dlouholetý šéf Vladimír Dostál a za klub převzalo zodpovědnost nové představenstvo. S novým vedením klubu, s novými úspornými ekonomickými možnostmi se zásadně změnila i celá jeho vize. Ta je založena na výchově vlastních odchovanců, především pro „A“ mužstvo a „B“ mužstvo dospělých, ve kterých působí přes dvacet kmenových hráčů.
V letošním ročníku se zatím Hanákům vůbec nedaří. Pohybují se na samém dnu průběžné tabulky, kdy doposud z jedenácti mistrovských zápasů získali pouhé 3 body. Tuto doposud pasivní bilanci budou chtít určitě vylepšit v posledních dvou kolech.
V minulé sezoně se Holickým příliš nedařilo, neboť skončili na nepříliš lichotivém dvanáctém místě s celkovým počtem 25 bodů (bilance 7 – 4 – 15, skóre 33:54).
Z loňského souboje se vsetínským týmem se dařilo lépe Valachům, jelikož ve vzájemném měření sil zvítězili nejprve na svém stadionu v poměru 2:0. Poté v jarní odvetě na stadionu soupeře byli rovněž úspěšní, když po prohraném prvním poločase 0:2 dokázali výsledek zcela otočit a v závěrečném finiši nastříleli svému soupeři tři branky.
Olomoucký celek spoléhá zejména na hráče Martina Krejčího, Davida Bernatíka, Petra Červenku, Davida Pavelku, Marka Machalického a Ondřeje Bučka.

Aktuální články

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE: SFL ELKO HOLEŠOV

V devatenáctém kole odvetné časti divize skupiny „E“ zajíždějí vsetínští hráči do Holešova, kde se utkají se stále se lepšícím...

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...