Jiří Kořínek |

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE : FC KOZLOVICE

V jedenáctém kole zavítá celek Vsetína do Kozlovic, kde změří své síly s velmi silným a jedním z nejvážnějších aspirantů na postup do Moravskoslezské ligy domácím týmem.

Začátky sportovního klubu sahají do roků ihned po skončení I. světové války. V této době začaly sportovní aktivity tehdejších obyvatel obce Kozlovice, do které přišel skutečný „anglický fotbal“. Toto nadšení vedlo v roce 1921 k založení Fotbalové dělnické tělovýchovné jednoty (FDTJ). Její příznivci se scházeli na louce u lesa, někde v prostorách dnešního stadionu, což předznamenalo v roce 1924 založení sportovního klubu SK Haná Kozlovice. Tento letopočet se považuje za skutečný počátek fotbalového dění v Kozlovicích.

V průběhu následujících let došlo k mnoha událostem, týkajícím se kopané v Kozlovicích. Fotbal se stal pro tuto obec velmi významným sportem a sloužil nejen k výchově mládeže, ale byl i vždy velkou společenskou událostí v životě obce. V roce 1927 se změnil název klubu na Rudá Hvězda Kozlovice. Deset let poté byl založen S. K. Kozlovice. V tomto období ještě klub nehrál registrovaně žádnou soutěž a sloužil jako zásobárna kvalitních hráčů pro divizní SK Přerov. A to nejen pro fotbalový klub, ale i pro oddíl ledního hokeje. Teprve v říjnu roku 1942 byla tehdejším výborem klubu podána přihláška do Haleleho „Hanácké Župy fotbalové“ (HŽF) a následně byl klub zařazen do II. třídy. V následujícím roce tedy celek zahájil boje v sérii mistrovských zápasů HŽF a hned v prvním roce soutěže postoupil „A“ tým do 1. B třídy. To byla pro nedávno registrovaný klub velká událost...

...Rok 1947 znamená pro oddíl nejen změnu názvu zpět na již bývalý název SK Haná Kozlovice, ale zároveň i sestup do II. třídy. V těchto letech se klubu vůbec nedařilo a v sezoně 1948–1949 sestoupilo „A“ mužstvo do III. třídy. V roce 1956 byla založena Tělovýchovná Jednota Sokol Kozlovice a následující roky byly pro kozlovický fotbal dobou výkonnostního vzestupu. Výsledkem byl postup prvního mužstva do II. třídy a založení týmu dorostu. V roce 1963 mohli Kozlovičtí postoupit do 1. B třídy, ale z neznámých důvodů postup vzdali. Stejná situace se opakovala o rok později, a teprve v roce 1965 se rozhodlo o postupu prvního mužstva do 1. B třídy. V roce 1969 došlo k reorganizaci kopané v krajích, Kozlovice opustily Ostravský kraj, staly se součástí Středomoravského kraje a „A“ mužstvo bylo zařazeno do 1. A třídy. ‚Tentýž rok bylo zrušeno „B“ mužstvo, necelé tři roky potom, co bylo založeno. Rok 1970 přinesl další změnu názvu klubu, kdy místní fotbalisté vystupovali pod hlavičkou TJ ČSAD Přerov Kozlovice. Následující léta celek působil se střídavými úspěchy v 1. A třídě, ale v roce 1974 soutěž neudržel a opět sestoupil o patro níž. V roce 1980 se mužstvo do 1. A třídy opět vrátilo a vydrželo zde do roku 1983, kdy znovu následoval pád do 1. B třídy. O dva roky později dokonce kozlovičtí fotbalisté po mnoha letech sestoupili do okresního přeboru, kde setrvali až do roku 1997. Ještě před tím, v roce 1996 je klub znovu přejmenován na FK Kozlovice, jehož název nese dodnes. Jinak rok 1997 je v kozlovickém fotbalu zapsán černým písmem. Klub postihly dne 7.7. ničivé povodně, které vedly k tomu, že se všechny zápasy v sezoně odehrály mimo domácí hřiště. Voda zatopila nejen hrací plochu, ale i šatny a klubu vznikly obrovské materiální škody. Velká voda ovšem nezastavila dění v areálu stadionu. Začalo se s jeho obnovou, a téměř rok na to bylo dne 11.8. 1998 otevřeno nové hřiště s rekonstruovanými šatnami i hrací plochou. Nové tisíciletí začal pro zdejší fotbal velmi dobře, neboť v roce 2000 první mužstvo vybojovalo postup do 1. B třídy a rok na to dokonce do 1. A třídy.
Další vzestup klubu byl zaznamenán v ročníku 2003/2004, kdy se zdejšímu mužstvu podařilo v 1. A třídě zvítězit, což vedlo k účasti v krajském přeboru. Po několikaletém působení v krajském přeboru se konečně v roce 2014 stávají „Kozli“ účastníky nejprve Moravskoslezské divize, poté od roku 2016 nastupují v divizi skupiny „E“. V té působí až do současnosti a patří vždy k černým koňům soutěže. Několikrát jim postup unikl jen o vlásek a dosavadní průběh letošní soutěže naznačuje, že to s přesunutím do třetí nejvyšší soutěže myslí naprosto vážně.
Z loňského vzájemného souboje se vsetínskými hráči vyšli lépe Kozlovičtí, neboť v podzimním klání na vsetínské Tyršovce zvítězili vysoko v poměru 4:0. V jarní odvetě na svém stadionu již tak úspěšní nebyli a dokázali s Valachy pouze remizovat po výsledku 1:1, když Vsetínští vyrovnali téměř v poslední sekundě utkání.
V minulém ročníku obsadil celek Kozlovic velmi hezké třetí místo se ziskem 50 bodů (bilance: 15 – 5 – 6, celkové skóre 56:43).

Mezi největší opory týmu patří Alex Řehák, Tomáš Strašák, Štěpán Smolka a Dominik Skopal.

Aktuální články

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE: SFK ELKO HOLEŠOV

V devatenáctém kole odvetné časti divize skupiny „E“ zajíždějí vsetínští hráči do Holešova, kde se utkají se stále se lepšícím...

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...