Martin Němec (valasskyfotbal.com) |

VELKÝ ROZHOROV S MARTINEM ZBRANKEM, ČLENEM VÝKONNÉHO VÝBORU A TRENÉREM FC VSETÍN - 1. část

Jak dlouho již působíte jako trenér v FC Vsetín a které pozice zastáváte v současné probíhající sezoně?
V klubu FC Vsetín působím jako trenér od roku 2013 a v současné sezóně zastávám pozice hlavního trenéra žákovské kategorie U 12 a asistenta trenéra mužů v divizní soutěži.

Jak z Vašeho pohledu ovlivnila covidová doba vývoj fotbalové mládeže v FC Vsetín a počet hráčů v jednotlivých týmech?
Myslím si, že počty dětí se nijak výrazně nezměnily. Samozřejmě bylo pár jedinců, ale to převážně byly děti, které měly i před covidem slabou účast na tréninkových jednotkách a postupem času by jistě ukončily činnost v klubu tak, jako tak.

Jak se v konkurenci mnoha jiných sportů na Vsetíně daří náborová činnost do FC?
Samozřejmě je to stále těžší a těžší, dostat v dnešní době dítě ke sportu, a to k jakémukoliv. Své by o tom mohl vyprávět nejeden oddíl, kde musely odhlašovat soutěže, anebo se slučovat. My nejsme ještě dosti velké město na to, abychom si mohli dovolit dělat nějaké nábory, kde si budeme vybírat jen ty lepší dětí. Momentálně máme na různých portálech takzvaný celoroční nábor, kdy rodič s dítětem, nebo dítě samotné může kdykoliv dojít na trénink jednotlivé kategorie a nezávazně si vyzkoušet, zda ho tento sport bude bavit. Samozřejmě bereme všechny zájemce. Také jsme začali objíždět školy a školky nejenom ve městě, ale i v okolních vesnicích. Každopádně jsme rádi, že v konkurenci hlavně hokeje, který je na Vsetíně fenomén, dokážeme zdatně konkurovat všem ostatním sportům a to tak, že máme s určitostí nejpočetnější mládežnickou základnu, cca 300 dětí v jedenácti kategoriích.

Jak jste Vy osobně zapojen do projektu Trenéři do škol a jaký na něho máte pohled?
Jelikož jsem mimo trenérskou činnost vytížen ještě jako člen výkonného výboru FC Vsetín, samozřejmě mám ještě i své civilní zaměstnání, účastnil jsem se pouze prvopočátečních schůzek na vsetínském zastupitelstvu. Hlavní zásluhu má především náš předseda Petr Říha, který byl u zrození tohoto projektu, společně s Romanem Kalabusem (zastupitel). Postupně se přidávali zástupci jiných sportů a také zastupitelé města Vsetína.Tento projekt je naprostá bomba! Jsou to podle mě nejlépe investované peníze, jdou totiž do dětí a jejich pohybové činnosti.
Na každém prvním stupni základní školy, je přítomen v hodině tělesné výchovy profesionální trenér. Za FC Vsetín to je Lukáš Fujerik, bývalý prvoligový hráč, držitel licence trenér mládeže UEFA A. Ten připravuje při hodinách tělesné výchovy sportovní program, různá cvičení, hry, soutěže, a nejenom pro děti které dělají nějaký sport, ale opravdu pro všechny. Zapojují se i děti, které mají nějaká omezení a mají ve třídách své asistenty.

klikněte pro pokračování.

Má již Vsetín vytvořeny fotbalové sportovní třídy nebo na kterých základních školách je plánuje?
Na pportovních třídách pracujeme, krom toho náš profesionální trenér Lukáš Fujerik působí v projektu „Trenéři do škol“ na ZŠ Sychrov a ZŠ Trávníkách, kde máme velmi početné zastoupení děti z FC Vsetín a jsou naplánovány i nějaké hodiny tělesné výchovy navíc, se zaměřením na fotbal a konkrétně na ZŠ Sychrov by se měly tyto třídy pomalinku rozjíždět.

V čem Vy vidíte největší přínos a důležitost statutu SpSM pro FC Vsetín?
Jednoznačně největším přínosem statusu SpSM pro náš klub, jsou kvalitní ligové a divizní soutěže mládeže, které jsou rozděleny po jednotlivých ročnících. To znamená, že máme například dva ročníky starších žáků, dva ročníky mladších žáků.
Pokud bychom status nedostali, jdeme do krajských soutěží a tam se dva ročníky slučují do jednoho týmu.
V ten okamžik by nám ubylo spoustu dětí a kvalita jejich výkonnosti by jistě nedosahovala takové úrovně. Je obrovský rozdíl hrát proti účastníkům krajských soutěží, nebo ligovým akademiím typu Baníku, Karviné, Opavy, FM, proti kterým momentálně hrají naše žákovské týmy. Výsledky sice kolikrát vypadají strašidelně, ale po výkonnostní stránce je daleko přínosnější, když prohrají, ale makají naplno, a každým takovým zápasem se fotbalově posouvají, než když vyhrají, ale jak se říká „nezpotí si ani triko“.
Můžeme to vidět v realitě u našich ročníků staršího dorostu, kdy již 4 kluci ročník 2003 a 2 kluci ročníku 2004 pravidelně naskakují do divizní mužské kategorie. Tohle je jasná odměna pro klub a věřte mi, že většina nejen divizních klubů nám závidí, že si můžeme při větší absenci mužského kádru, plnohodnotně vytáhnout dorostence. Dále máme mnoho hráčů již v předních ligových mládežnických akademiích. To je také velmi pěkná vizitka. Pokud je hráč dobrý, určitě mu nebráníme zkusit se uplatnit v těchto klubech. Například minulý týden jsme domlouvali smlouvy s Fastavem Zlín, ohledně našich 8 mládežnických hráčů, kteří přechází ze Vsetína do Zlína na přestup.
Dalším přínosem jsou samozřejmě kvalitní trenéři, které si můžeme díky statusu SpSM a jeho finanční dotaci dovolit.

Aktuální články

VYUŽITÍ DRUHÉ TRAVNATÉ PLOCHY - LHOTA U VSETÍNA

„Můžeme s radostí oznámit dobrou zprávu, co se týče většího tréninkového působení na přírodní trávě. Není žádným velkým...

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE : 1.FC VIKTORIE PŘEROV

V utkání dvaadvacátého kola přivítají vsetínští fotbalisté nebojácné, houževnaté a především velmi perspektivní mužstvo 1. FC...

Z DALEKÉHO SEVERU PŘIVÁŽEJÍ REKORDNÍ VÍTĚZSTVÍ

FK Šternberk – FC Fastav Vsetín 1:5 (1:3)K utkání jedenadvacátého kola zajížděli vsetínští hráči do Šternberku k celku, který je...