Petr Říha |

ÚSPĚCH ČI NEÚSPĚCH !?

V pátek 16.11.2018 proběhlo setkání trenérů FC Vsetín, za účelem podebatování  nad  skončeným  podzimem 2018. A také nad plány a úkoly, ktré před námi stojí na  jaro 2019. Probíraly  se  týmy  od nejmenších benamínků, kterým dnes  šéfuje  Martin  Zbranek, přes  všechny  chlapecké  týmy,  až  po situaci  v  týmu dorostenek a žen.  

Pochopitelně nejvíce prostoru  dostala  otázka  moravskoslezské divize  dorostu. Oba naše celky  (starší dorost i mladší  dorost) bojovaly v  divizní soutěži  jak uměly. Mnohdy jim doby unikly  skutečně  o pověstný  vlásek, chybělo pověstné štěstíčko. Jindy na soupeře  prostě  nestačily. Trenéři se snaží dávat klukům co umí.  Tréninková  účast  je dobrá (vždy může  být lepší) ale stejně to zatím nestačí a v  jarní části  soutěže nás  čeká  velký velký  boj.
Nicméně nás (mě osobně určitě) několikrát  zvedly ze  židle telefonáty nejmenované pseudotrenéra  "z Lidečka", který místo toho aby se staral o své  životní záležitosti  (a ne, že by neměl  svých starostí více než dost) volá trenérům a říká : "dělejte tak už konečně  něco, podívejte se kde je dorost, stojí to  za ho...." , bla bla bla.

Pochopitelně, že víme jaké je situace.  A my s ní budeme  bojovat.  Ale přiznejme, aniž bychom se chtěli za každou cenu vymlouvat, že hlavní  důvody  mohou  být  dva.  Je nesporným faktem, že po restruktualizaci  divizní dorostenecké soutěže  po  minulém  ročníku  přibylo mnohem  více  silnějších  týmů, hráčů. Soutěž se za  poslední  dva  roky nesmírně zkvalitnila. Navíc, se z ní sestupuje do kraje! Což  dříve nebylo a mohlo se hrát uvolněněji. Takže letos  proti nám stojí jednak  mnohem  kvalitnější týmy, než v letech minulých jednak : pro zajímavost ....
... vemme si  letošní  ročníky staršího dorostu a dorazový  ročník mladších dorostu.  Jsou to  ročníky  2000, 2001 a 2002.  Pomiňme, že dorostencké týmy jsou specifické  a obtížněji  udržitelné  ročníky  ve sportu, nejen  ve  fotbale (střední školy, jiné zájmy, jiné povinnosti, začínající brigády, práce, dojíždění..) a  mnoho kluků z těchto důvodů třebas  se   sportem  úplně skončí.  ALE !!  mnozí naopak  po starších  žácích  jdou  zkusit  štěstí  do ligových  týmů  (společně se střední  školou  většinou). Pro zajímavost si vyjmenujme všechny  hráče  z  těchto  inkriminovaných  ročníků, kteří by  čistě teoreticky  mohli  být  dnes v  dorosteneckých týmech Vsetína,  jsou již  ve  ve větších  top týmech, vyšších  soutěžích,  kde navíc rozhodně  nehrají  žádné druhé  housle :     

MIRA LESKOVJAN  - 2000 - 1. FC Slovácko
MARTIN  BARAN - 2000 - 1. FC Slovácko
ADAM ZAJÍČEK - 2000  Baník Ostrava
PATRIK GERŽA - 2000 - Fastav  Zlín
ROBIN HRUŠKA - 2001 - Fastav  Zlín
ŠTEFAN BARTOŠEK - 2002 - 1. FC  Slovácko (Břeclav)
TOMÁŠ CHRUDINA - 2002 - Fastav  Zlín
ADAM TRČKA - 2001 - 1. FC Slovácko (brankař, který  zde  mnohé odchytal ale se vrátil zpět na Slovácko)

To je bezmála jeden celý  dorostenecký  tým, který  ze Vsetína  hraje  v  ligových týmech ty  nejvyšší  soutěže.
A tak se  ptám: "Je to úspěch, či neúspěch FC Vsetín", že  LETOS  bojujeme s dorosteneckými  týmy  bohužel na chvostech  divizních  tabulek.  Je to úspěch či neúspěch, že  trenéři  zde na Vsetíně  vychovali  mnoho hráčů, kteří  hrají  ve vyšších  soutěžích !? Krutou daní  za to  je  fakt, že  jsou,  logicky,  náše  dorostenecké  týmy  oslabeny.  A  musí  o to více bojovat.  
 
Plus někteří další se kluci  vrátili do  svých klubů  z různých  důvodů  (Roman  Machala 2002, Marcel Ptáček 2002, Maňák 2002,  Patrik Janíček 2001 ...). To je dohromady celý dorostenecký  tým i s náhradníky  pryč, bohužel. To je realita.  Nesmíme zapomenout  také  Olivii  Lukáčovou  2001, která  je  dnes  již  ve  Slávii Praha  a České reprezentaci  žen.  A není to tak dávno, co hájila  barvy  FC Vsetín na největším mezinárodním turnaji u španělské Barcelony.

Ano, bohužel týmy našeho dorostu jsou momentálně v moravskoslezské  divizi  na spodku. Ale  je to neúspěch trenérské práce v FC Vsetín?  Každý ať si odpoví sám.

Je to realita. Je to boj. A my budeme na jaro bojovat. Všichni. Opět.  A  víme, že to nebude  vůbec  jednoduché.  Další související  téma  (na dlouhé  povídání) je  pak  stav  amatérského mladežnického  fotbalu všeobecně.  Žákovksé a dorostenecké týmy vymírají, všude!! Na jejich záchranu je kvůli  v minulosti  dlouhodobému nezájmu (15-20 let zpět)  ze stran  OFS, KFS a FAČR (resp. ČMFS)  i MŠMT, nyní  už  pět minut po dvanácté!!  Bohužel. Jde hlavně o (v minulosti) neexistující  koncepci  dostáváni  finančních  zdrojů  do  okresních  týmů, na vybavení a údržbu sportovišť, pomůcky  pro mládež, na trenéry.  A tady máme výsledek. Poslední měsíce (roky)  si toho najednou nahoře občas  někdo  všímne, jsou zde  již  náznaky pomoci, náznaky  zájmu, náznaky  hledání  finančních  toků  přímo  do nejmenších klubů  ale ....  to vše má 15 let  zpoždění !?!  A tak dnes, když  ze středních  klubů jako je Vsetín odejdou vychovaní lepší hráči  do ligových týmů a akademii, tak  vlastně není žádná možnost odkud hráce  nahradit :-(  V blízkém okolí prakticky žádné dorostenecké  týmy nejsou a to se ani nebavme o tom, že by  v  těch zyblých běhali hráči  divizních kvalit :-(  
Jsme geograficky vystrčeni  bokem. Okolo nejsou týmy, odkud by mohli přijít do dorosteneckých  týmů  adekvátní  hráči. Tato nevýhodna poloha  je  problém i pro kategorii mužů.  V tomto má Vsetín nevýhodu proti  klubům, které  mají v  blízkosti  jiné  týmy, hrající  stejné, či vyšší soutěže, což  může být  potencionální zdroj hráčů. My máme kolem krásnou valašskou  přírodu, spoustu kopců, horských  výhledů, malebných  beskydských  údolí  a  jednoho  zbloudilého medvěda .... fotbal se zde dělá nelehce. 
Navíc ve Vsetíně, ve městě, kde má výraznou  prioritu jiný sport.   

V  pátek jsme rozebírali různé možnosti, různé varianty, které mohou  po jaru 2019 nastat. Tak uvidíme. Určitě budeme bojovat.

Aktuální články

PRVNÍ TRÉNINK NA TRÁVĚ

V pátek 15.3.2024 pustilo počasí na Valašsku poprvé na trávu i vsetínské fotbalisty. Tyršovka se probudila ze zimního spánku, byť máme...

PŘEDSTAVUJEME DALŠÍHO SOUPEŘE: FC KOSTELEC NA HANÉ

Ve druhém utkání jarní části divize zajíždí vsetínský celek opětovně na půdu soupeře. Tentokrát k prvnímu z nováčků, k mladému...

VSETÍN DOHRÁVAL V OLOMOUCI PO VYLOUČENÍ VÍTKA V DESETI, V ZÁVĚRU PŘIŠEL O VÝHRU

Fotbalisté Vsetína brali v prvním jarním mistrovském zápase bod. Valaši šli na hřišti HFK Olomouc do vedení v 56. minutě, kdy otevřel...