Petr Říha |

AKTUÁLNÍ TÉMA PRODEJE SPARTAKIÁDNÍHO STADIONU NA OHRADĚ

Dovolte mi pár  slov  na  téma  Ohrada. Vzhledem k tomu, že se mi docela obtížně chodí po městě, protože jsem zastavován, tázán a musím  stále dokola odpovídat a diskutovat s lidmi, kteří mě zastavují a  ptají se. Minulý  týden jsme  si  uvědomil, že mi cesta  z  náměstí  k  ČSOB  trvala 1,5  hodinu. Poté, co jsem absolvoval  4 veřejná  interwiev  a  výměny  názorů. Poslední  neznámý  pán  mě  zastavil  s  hrozící  pravou  pěstí  a  slovy: "Neabyste  tu  Tyršovku  prodávali!!"   Jakoby  snad  patřila  fotbalu !?
A  tak kdoví? Třebas se  brzo  dočkám  v  nestřeženém  okamžiku  někde  v  davu  levého  háku  a  na  nadcházející  zápas  se  dostavím  již  bez  pšedních  žubů  :-).
Dovolte  mi  proto  pár  slov...  

Myslím, že všichni občané města Vsetína jsou rádi, že sportovní areál na Ohradě po dlouhých letech strádání snad  přejde do majetku Města.
O tom, jakou nakonec budou mít nová sportoviště podobu, se ještě povedou zajisté  dlouhé diskuze. Doufejme, že ještě před zhotovením návrhů projektantů budou přizváni k diskusi i členové Sportovní komise, kteří vyjádří své názory o potřebách jednotlivých sportů ve Vsetíně. jak bylo navrhováno na  zastupitelstvu  Města.
Fotbalový stadion na Ohradě sloužil vždy k potřebám jednoho z dvou fotbalových oddílů, které na Vsetíně v minulosti byly. Po revoluci, v době rodícího se hokejového fenoménu na Vsetíně, došlo k postupné redukci počtu členů obou fotbalových oddílů a k následnému vynucenému  sloučení obou oddílů. Fotbal ve Vsetíně si prošel složitým  divokým obdobím na začátku tohoto tisíciletí, aby v poslední dekádě došlo opět k jeho renesanci v našem městě, kdy se klade důraz hlavně na práci s mládeží, které má FC Vsetín každoročně stále větší a větší počet.
Vedení FC Vsetín umí potřeby fotbalového oddílu prezentovat, i vzhledem k rostoucí kvalitě soutěží a tréninkových procesů. Víme kolik a jaké plochy budeme potřebovat do budoucna, máme-li se i nadále rozvíjet. Necháme  si v  tuto  chvíli konkrétní požadavky na další  jednání. 

Představy  FC Vsetín co by  mělo (mohlo)  vzniknout  nově v budoucím sportovním areálu na Ohradě, záleží zásadně od informace, zda bude i nadále zachováno fotbalové hřiště v Tyršově ulici, které  patří  městu  Vsetín.  Od tohoto rozhodnutí se budou odvíjet veškeré další debaty a plánování na  Ohradě.

FC Vsetín, klub s takovým počtem sportující mládeže již potřebuje podle podmínek a regulí FAČR, krom jedné plochy s umělým povrchem (Pod Pecníkem), další dvě fotbalová hřiště s travnatým povrchem. Tak jak je to již dnes běžné v městech srovnatelné velikosti. Například v sousedním Valašském Meziříčí, v nedalekém Novém Jičíně, či  Holešově nebo například i v mnohem menší  Bystřici pod Hostýnem.


Pokud tedy bude zachováno fotbalové hřiště na Tyršově ulici, které je nesporně fotbalovým  klenotem, protože se zde, jako na jednom z nejstarších fotbalových hřišť v republice, hrál fotbal již za Rakouska Uherska (vsetínská fotbalová Tyršovka je starší než československý (resp. český)  stát), dovedeme si představit, že na Ohradě kromě druhého městského fotbalového hřiště  na  stávajícím  místě  zbude prostor i pro další sporty. Například atletický tartanový ovál, který by  mohly  využívat  jak  všechny  školy  ve  městě , tak i atletický  oddíl. Na zastupitelstvu  zazněl  návrh  například  na  střelnici pro biatlonisty,  kde  by mohla  vyrůst například nová  Gabriela Koukalová.
Pokud však nebude zachováno hřiště v Tyršově ulici a celý fotbalový oddíl, včetně šaten a veškerého  zázemí, by se musel stěhovat na Ohradu i s požadavkem na dvě fotbalová travnatá hřiště, jak to v moderních fotbalových klubech je  standartem, byl by prostor pro další sporty značně omezen, či spíše žádný. Což by byla rozhodně škoda.
Z těchto úvah jasně vyplývá jaké jsou priority rozvíjejícího  a  rostoucího  fotbalového oddílu FC Vsetín. Diskuze kolem Ohrady bude ještě bouřlivá, nicméně ať už tam vznikne cokoliv, bude to lepší, než současný, stav. Je dobře, že areál přejde konečně do majetku  Města  a  začne  se  diskutovat  co tam za  peníze  daňových  poplatníků a  dotací  vyroste. Aby každý, kdo  přijede  v  budoucnu  do  Vsetína  směrem od  Ústí  mohl  pochvalně  pokývat  hlavou  jaký  pěkný  sportovní  areál, místo  spartakiádního  stadionu,  na  Ohradě  vyrost.  30  roků  po  revoluci.

Aktuální články

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE: SFK ELKO HOLEŠOV

V devatenáctém kole odvetné časti divize skupiny „E“ zajíždějí vsetínští hráči do Holešova, kde se utkají se stále se lepšícím...

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...