Robert Procházka |

Vznik, ustavující valná hromada, první zápas

Přepis kroniky k 70-tému výročí VSETÍNSKÉ KOPANÉ z roku 1975, sepsanou Janem Havlíkem.

Začátky kopané na Vsetíně se datuje do roku 1905, kdy skupina sportovních nadšenců soustředěných kolem Karla Hlubíka, Václava Jaroška, Hugo Ptašinského a Karla Žalmánka, inspirována slavnými pražskými kluby, založila sportovní klub, ve kterém se soustředily sporty, které se v té době provozovaly. Hned na podzim téhož roku zahájil činnost fotbalový odbor, který vytvořili mladí chlapci, hrající kopanou jen tak pro zábavu.

30. července 1906 se konala ustavující valná hromada SPORTOVNÍHO KLUBU VSETÍN.

Opis protokolu z ustavující valné hromady:

Valnou hromadu zahajuje Jarošek Václav a žádá, aby si přítomní zvolili předsedu, místopředsedu a zapisovatele. Navržení byli Jarošek V. - předsedou, Ptašinský H. - místopředsedou a Žalmánek K. - zapisovatelem.

Jarošek Václav vítá přítomných 36 osob a v krátké řeči vysvětluje účel klubu. Po přečtení stanov konstatuje, že se přihlásilo zakládajícímu výboru 44 činných a 9 přispívajících členů, úhrnem 53 členů. Žádá aby přítomní členové zvolili starostu, 9 členů výboru, 4 náhradníky a 2 revizory účtu.

Zvoleni byli aklamací: starostou Dr. Ministr, do výboru: Škyvara Richard, Ptašinský Hugo, Žalmánek Karel, Hlubík Karel, Tkadlec František, Životský Jan, Kohn Julek, Jarošek Leo, Pavlík Jaroslav, za revizory účtu: Glesinger Rudolf a Veffer Josef. Všichni volbu přijímají.Valná hromada se usnáší na vybírání příspěvků ve výši 40ti haléřů měsíčně.Následuje další debata o sportu, načež předseda valnou hromadu zakončuje.

Karel Žalmánek – zapisovatel

Na ustavující výborové schůzi byly rozděleny funkce nového výboru:

Dr. Ministr - Starosta

Hlubík K. - Náčelník

Jarošek V. - Náměstek starosty

Tkadlec F. - Hospodář

Ptašinský H. - Tajemník

Škyvara R. - Pokladník

Životský J. - Jednatel


V dalších letech přibyli k zakládajícím členům výboru další obětaví funkcionáři:Luděk Gabriel ( starosta od 1908 – 1920), L. Franek, V. Drápala, R. Glesinger, Fr. Podhorský, M. Zelinka, V. Roček, G. Bubela, V. Bubela, Dr. Boria, J. Vít, A. Heinz, J. Jarošek, J. Matoušek , A. Rozenzweig a A. Borák.

Ze začátku byla činnost klubu jen na papíře pro nedostatek pochopení úřadů a skromné materiální podmínky. Císařské úřady jen nerady viděly spolčování Čechů, školská správa považovala kopanou za „hru bez smyslu a užitku“ a obyčejní lidé měli plno jiných starostí.

První fotbalové hřiště bylo zbudováno u Bečvy, kde byly později jatky a kde dnes stojí výškové budovy.

Z počátku byla vytvořena dvě mužstva a ač se nám to zdá neuvěřitelné, o jejich vzájemná utkání byl značný zájem, nejvyšší vstupné činilo 40 haléřů. A protože ani toto vstupné nezlepšilo hospodářskou situaci oddílu, museli si hráči na své náklady pořídit černé trenýrky a černé podkolenky. Po vzoru pražské Slávie, zakoupil klub červenobílé dresy s hvězdou.

Aby utkání mohla být hrána v duchu pravidel, ustavil výbor soudcovský spor a trio rozhodčích Šír, Heinz a Vít pak pískalo mnoho utkání „dvojhlasnou píšťalkou“, kterou jim výbor zakoupil. Pořídil se „řádný míč“ a „řádná hustilka“, hráči byli postupně vybaveni kopačkami. Polovinu si hradili hráči.

Aby ani fotbalová teorie nepřišla zkrátka, odebíral klub týdeník Sport a hry a v místnostech restaurace Snaha si mohl každý přečíst jak fotbal dobývá svět.


K prvnímu zápasu si v roce 1907 pozval SK Vsetín Moravskou Slávii. Nebylo to jednoduché, protože v pokladně bylo pouze 63,78 K, což sotva stačilo na polovinu jízdného hostů z Brna, museli zbytek zapůjčit obětaví členové.

Na hrazení výloh v případě deficitu se upsali Žalmánek 20K, Jarošek 10K, Škyvara 10K, Gles 10K, Hlubík 10K. (Zápis z výborové schůze 19. července 1907)

Slávia byla tehdy nejlepším moravským fotbalovým mužstvem, a vsetínští utrpěli vysokou porážku. Vynahradili si to v druhém zápase s Hanáckou Slávií z Kroměříže vítězstvím 3:2. Po dalších úspěších se začalo uvažovat o vstupu do ČSF, ale návrh K. Hlubíka byl zamítnut.

V roce 1908 musel SK Vsetín uvolnit dosavadní hřiště pro výstavbu a za 70 korun byl pronajat jeden z rybníků panské pily u Bečvy (přibližně v prostoru, kde je dnešní stadion) a tam bylo zřízeno hřiště.

Postupně se stával Vsetín obávaným soupeřem a když se v roce 1908 stal členem ČSF, dostaly se zprávy o jeho fotbalovém umění i na stránky tisku. V časopise Palacký, v Lidových novinách a v Času byly publikovány výsledky a v časopisu Sport a hry i klubové zprávy. Fotbalové styky se rozrůstaly, k dosavadním soupeřům přibila Moravská Ostrava, Slezan Opava a další. K odvetnému utkání proti Vsetínu postavila Moravská Slávia jenom svojí rezervu posílenou proti několika hráči z prvého mužstva, ale podcenění se jí nevyplatilo – Vsetín zvítězil 3:0

Na tento zápas vzpomíná jeden z aktérů B. Král:...........brněnský kapitán, když jsme se k němu připojili na cestě do Vsetína, nám sebevědomě prohlásil, že by nám nastřílel branek, kolik by chtěl, kdyby neměl v úmyslu nás šetřit. Ale tentokrát se Vsetín nedal. Brněnští byli lépe sehráni, ale my jsme hráli s větším nasazením. Obrátilo se to proti nim, poněvadž my jsme byli tělesně zdatnější.

Sborník 35 let SK Vsetín, 1940, strana 21

Popularita vsetínských fotbalistů vzrostla tak, že u SK Vsetín hledali útočiště i valašskomezříčtí studenti, vsetínští nebyli proti tomu a studenty mezi sebe přijali. Aby ukázali dobrou vůli, prominuli jim příspěvky i zápisné. Někteří z nich hráli za první mužstvo.

Jak zaníceni museli být tito studenti pro fotbal, to dokazuje vzpomínka B. Krále:

.............tehdy středoškoláci ani v nejvyšších třídách nesměli být členy nějakého spolku, ale řekli jsme si, že snad se nedopouštíme něčeho zlého, když hrajeme kopanou, zatím co naši spoluhráči hrají v karty a nabídku jsme přijali. Byli to mimo mne i střední záložník Horák, pravá spojka Koutňák (pozdější generál čsl. Armády) a levý útočník Šamšula. Obtíž byla s trainingem, poněvadž vsetínští mohli hrát až večer, takže potom jsme už neměli vlakové spojení, ale přes takové překážky jsem se snadno přenesli. "Odpoledne jsem šli rychlým tempem na Vsetín, pak jsem dvě hodiny hráli a v noci zase pěšky jsme se vrátili domů“ (!!!!!)
Sborník 35 let SK Vsetín, 1940, strana 20


Aktuální články

PRVNÍ TRÉNINK NA TRÁVĚ

V pátek 15.3.2024 pustilo počasí na Valašsku poprvé na trávu i vsetínské fotbalisty. Tyršovka se probudila ze zimního spánku, byť máme...

PŘEDSTAVUJEME DALŠÍHO SOUPEŘE: FC KOSTELEC NA HANÉ

Ve druhém utkání jarní části divize zajíždí vsetínský celek opětovně na půdu soupeře. Tentokrát k prvnímu z nováčků, k mladému...

VSETÍN DOHRÁVAL V OLOMOUCI PO VYLOUČENÍ VÍTKA V DESETI, V ZÁVĚRU PŘIŠEL O VÝHRU

Fotbalisté Vsetína brali v prvním jarním mistrovském zápase bod. Valaši šli na hřišti HFK Olomouc do vedení v 56. minutě, kdy otevřel...