Valašskýfotbal.com |

ROHOVOR S KUBOU ELIÁŠEM

Někdy stačí, když soupeř nevystřelí na bránu, směje se brankář s největším počtem vychytaných nul Jakub Eliáš

Neotřesitelná jednička divizního Vsetína Jakub Eliáš zavřel na podzim pětkrát svou branku nerozbitným zámkem.

V kterém zápase jste měl na podzim nejvíce práce?
Asi v prvním zápase v Šumperku, měl jsem tam pár zákroků, které nám nakonec přinesli aspoň bod a ten se z venku vždycky počítá. Soupeř předvedl svoji kvalitu a jejich hra se mi líbila.

Které vychytané nuly jsi na podzim nejvíce ceníte?
Já si cením každého zápasu, když neinkasujeme. Znamená to, že ze zápasu nevyjdeme bodově na prázdno. Nejvíc mě osobně asi potěšily čisté konta ve Skašticích a doma se Slavičínem, přece jen jsou to mužstva, které se v soutěži dlouhodobě a pravidelně prosazují.

Dáváte do kabiny za vychytanou nulu nějaký poplatek?
V sazebníku v kabině máme spoustu položek, které pak tvoří společnou kasu, ale kolonka vychytané nuly tam chybí. Možná do budoucna by se tam nějaký takový řádek hodil a já se tomu nebráním. Spíše to bereme tak, že když ten gól nedostaneme - neprohrajeme a do tabulky připisujem minimálně bod.

Z pohledu brankáře - co vše se musí sejít, aby brankář vychytal v zápase čisté konto?
Někdy stačí, když soupeř nevystřelí na bránu (smích) . Jinak je to hlavně o komunikaci a sehranosti. Spoustu nebezpečných akcí soupeře jsme vyřešili tím, že už jsme na sebe v zadu zvyklí. Hráči jako Dulík, Mydlář, Maček, Matúš je kvalita sama o sobě a do toho letos v zadu skvěle zapadl Šulák. Plus práce defenzivních hráčů jako nadstandarně poziční Vítek a letos mimořádná sezóna Naňáka. To vše za ty roky udělalo z našeho týmu dlouhodobě nejlépe bránící tým divize, já se klukům ze zadu snažím pomoct a myslím, že to funguje. Ale je to práce celého týmu.

Jaký jste typ brankáře, co se týká komunikace s hráči? Hodně řvete nebo ne?
To by jste se musel zeptat kluků, ale já si myslím, že moc nekřičím. Není důležité řvát nesmyslně přes celém hřišti, což někteří považují za povinnost brankáře. Komunikace mezi brankářem a hráči může být i taková, že si toho nikdo nevšimne a navzájem si pomůžou.

Musel jste na podzim jako kapitán Vsetína často komunikovat s rozhodčím přímo na hřišti?
Většina zápasů proběhla bez problémů a myslím, že oproti minulým sezónám rozhodčí zápasy řídili na obě strany stejně a za to bych všem co nás řídili chtěl poděkovat. Vyjímka byl zápas v Kozlovicích, který mi ještě dnes leží v žaludku. Tam jsem se jen držel, abych nebyl taky vyloučený. První poločas byl standartní, ale to co se dělo v poločase druhém, to s fair-play nemělo nic společného. Je smutné, že se vám protihráči v čele s rozhodčím smějou do očí a vy jste v tu chvíli úplně bezradní. A je jedno jestli máte pásku na ruce nebo jste se jeli podívat 70 km jako divák. To pak ničí nejen naši soutěž, ale celý český fotbal.

Považujete fakt, že jako brankář jste kapitánem týmu jako výhodu nebo nevýhodu?
Myslím, že není důležité jaký post dělá kapitán. V zápase je důležité, aby tým uměl usměrnit a pomoct mu a ne aby se hádal s rozhodčím, protože většinou stejně nic nezmění. Je důležité, aby se se snažil klukům pomoct na tréninku a v kabině. Aby tým držel za jeden provaz a aby se udrzovala nejaka pravidla v ramci tymu, protoze si myslim ze, tymovy vykon a zdrava kabina je vic nez polovina uspechu.

Který profesionální brankář z minulosti se Vám nejvíce líbil, a který je to ze současných?
Z českých brankářů je to Jan Laštůvka, kterého obdivuji celou kariéru. V zahraničí se mi líbí díky mrštnosti a všestranosti ddlouhodobě Marc-André ter Stegen a za nejlepšího brankáře současnosti považuju Jana Oblaka.

Aktuální články

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE: SFK ELKO HOLEŠOV

V devatenáctém kole odvetné časti divize skupiny „E“ zajíždějí vsetínští hráči do Holešova, kde se utkají se stále se lepšícím...

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...