Petr Říha |

HISTORICKÉ KRONIKY ONLINE

V dobé covidové jsme pro kované fanoušky vsetínského fotbalu  připravili dvě perličky. Digitálně jsme zpracovali  archivní kroniky k výročím fotbalu ve Vsetíně.
Obě budou zpracované tak, aby bylo možné zvětšit si jakékoliv text, jakýkoliv dobový snímek.

První informace o hře zvané fotbal  se na Vsetíně objevily na konci 19. stolejí (v roce 1894). Tento sport začali spolu s dalšími provozovat první nadšenci v rámci  Sokola. První  zápisy a  pozápasové fotografie  fotbalového týmu  se v historických  archivech objevily  již v roce 1905. První valná hromada však  proběhla  v pololetí  roku 1906. Proto se nenechte zmást údaji o letopočtech v obou kronikách.

První kronika  vznikla  v roce 2006 u příležitosti sta  let  fotbalu ve Vsetíně. To přijela na Vsetín fotbalová Amfora Petra Salavy, plná jmen známých osobností z kultury a sportu. 

Druhá  kronika vznikla  pak o necelých 10 let  později u příležitosti  výročí 110 let fotbalu na Vsetíně. To se na Tyršovce proti týmu bývalých fotbalistů vsetínského regionu představila stará garda Sparty  Praha.  O rok později se pak v exhibičním utkání proti Spartě představili legionáři Baníku Ostrava.

Všem, kteří se ve svých dobách na výrobě kronik podíleli, dodatečně děkujeme.  Prvního vydání máme již jen dva kusy. Novější kroniky existuje posledních přibližně 10 kusů. Tímto jsou kroniky uloženy zde, v digitální formě a zůstanou večné. Každý si může přohlížet, číst a zavzpomínat.

Kroniky najdete v základní lištičce. V bannerech vpravo dole. Nebo je najdete po rozkliknutí odkazů níže :

100 let vsetínské kopané

110 let vsetínské kopané

Aktuální články

LOSOVÁNÍ O NOVÝ DRES FC FASTAV VSETÍN

Pokračujeme i dnes v losování o nový dres FC Fastav Vsetín. Při všech domácích zápasech na Tyršovce budou zakoupené vstupenky...

VYUŽITÍ DRUHÉ TRAVNATÉ PLOCHY - LHOTA U VSETÍNA

„Můžeme s radostí oznámit dobrou zprávu, co se týče většího tréninkového působení na přírodní trávě. Není žádným velkým...

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE : 1.FC VIKTORIE PŘEROV

V utkání dvaadvacátého kola přivítají vsetínští fotbalisté nebojácné, houževnaté a především velmi perspektivní mužstvo 1. FC...